BIH

Protesti penzionera prerast će u narodni bunt

Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja FBiH

Autor:A. NUHANOVIĆ

30.8.2015

Broj penzionera u Federaciji BiH odavno se izjednačio s brojem radnika, fond PIO/MIO u deficitu je 140 miliona KM, što dovodi do direktnog kašnjenja isplate penzija koja traje i po 20 dana, a 400.000 pripadnika ove populacije živi u zoni siromaštva.

Sve ovo potvrđuje poražavajuću činjenicu da je penzijski sistem u kolapsu i da je doživio krah, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, te upozorava da je nužna hitna reforma penzijskog sistema kako bi penzije ubuduće mogle biti isplaćivane.

Urušen položaj 

- Situacija je kritična. Svaki dan se naš položaj urušava. Fond se održava samo zahvaljujući niskim penzijama. Vladi smo uputili četiri zahtjeva kako bi se poboljšao materijalni položaj, koliko je to moguće. Jedan od naših zahtjeva je da ne budu u istom procentu povećana najniža i najviša penzija. Hoćemo da se stvore mogućnosti u zakonu koji bi bio usvojen i stupio na snagu 1. januara, da se najniže penzije povećaju za 15 posto, a najviše za jedan posto ili ništa - kazao je Omerefendić. 

omer-omerefendic

Foto: Avaz (Omerefendić: Sistem doživio krah)

Podsjetio je da Savez za 29. septembar priprema proteste na kojima se očekuje i do 40.000 penzionera. 

- Penzioneri traže isplatu na vrijeme. Zar može biti skromniji zahtjev? Vrijeme je za pobunu, jer ne znam nijednu zemlju u kojoj je penzijski sistem doživio krah, a da nadležni mirno sjede i to gledaju. Zato na narednim izborima, nas 650.000 koji izlazimo na glasanje, garantiram, nećemo glasati za one koji ne prihvataju naše opravdane zahtjeve i koji su nas doveli do toga da bukvalno umiremo od gladi - istakao je Omerefendić. 

Teret društva 

Podsjetio je da je Fond godinama bio protočni bojler za mnoge potrebe države te da je došlo vrijeme da penzioneri naplate i uzmu ono što im pripada. Kazao je da bi protesti mogli prerasti u narodni bunt, ističući da raspolaže informacijama da će se penzionerima pridružiti veliki broj građana nezadovoljnih stanjem u društvu. 

- Vjerujte, noge mi se odsijeku kad se spomenu protesti, jer nećemo moći spriječiti da nam se pridruže i drugi građani. Iz Sindikata penzionera rekli su nam da su ljudi jako frustrirani. Nadležnima poručujem da penzioneri nisu teret društva. Oni su taj novac zaradili svojim radom. Teško je predvidjeti kakav će biti ishod tih demonstracija - upozorio je Omerefendić.