BIH

Žestoka svađa u SDA zbog "Elektroprivrede"!

Kukić zaprijetio Sarajliću da će izaći iz SDA

Autor:M. AŠČIĆ

31.8.2015

Borba za kontrolu nad energetskim sektorom u FBiH, vrijednim milijarde maraka, žestoko je posvađala članove SDA, među kojima i pojedine potpredsjednike stranke koji snažno urgiraju, ne birajući sredstva, da na rukovodeće pozicije u „Elektroprivredi BiH“ (EPBiH) imenuju svoje ljude, otkriva „Dnevni avaz“.

414-banovici-kukic-mirsad

Foto: Avaz (Kukić: Iskazao nezadovoljstvo)

Najbolje to ilustrira slučaj Bajazita Jašarevića, kojeg je Kadrovska komisija SDA predložila za v. d. generalnog direktora EPBiH, ali je njegovo imenovanje u posljednji tren skinuto s dnevnog reda Vlade Federacije, kojom rukovodi premijer Fadil Novalić (SDA). Razlog je sada već očiti sukob na relaciji između Mirsada Kukića, potpredsjednika SDA, i ostatka rukovodstva stranke. 

Očiti sukob

Kukić je, naime, kako nam je potvrđeno iz više izvora iz SDA, u srijedu na sjednici Kadrovske komisije, koju vodi Asim Sarajlić, nezadovoljan zaprijetio da će napustiti SDA ako Nevad Ikanović, njegov favorit, ne bude izabran u Upravu EPBiH. 

sarajlic

Foto: Avaz (Sarajlić: Rukovodi Kadrovskom komisijom)

Kukić je, također, kako saznajemo više puta ponovio da će i njegovi poslanici u Federalnom i Državnom parlamentu otkazati poslušnost Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, kao što su to već učinila četiri poslanika SDA u Parlamentu BiH.  

izetbegovic2

Foto: Avaz (Izetbegović: Mjesecima gasi požar)

Uprkos tome, kako saznajemo, Kadrovska komisija dala je prijedlog za nove v. d. članova Uprave EPBiH, izbacivši tako iz svih kombinacija i Ikanovića, ali i Esada Džananovića, direktora „Elektrodistribucije“, koji je uz Jašarevića i Ikanovića bio kandidat za ovu itekako važnu poziciju.

Nova uprava

Iz pouzdanih izvora potvrđeno nam je da su za nove članove Uprave, osim Jašarevića kao v. d. direktora, predloženi i Admir Andelija, Senad Sarajlić i Mensura Zuka, dok je ime još jednog izvršnog direktora koji dolazi iz Sarajeva ostavljeno na volju Asimu Sarajliću, predsjedniku Kadrovske komisije.

- Kukiću je, kada se pobunio, rečeno da nikoga ne može ucjenjivati. Jasno mu je rečeno da njegova baza sa 10.000 stanovnika ne može ucjenjivati cijelo članstvo partije - kaže naš sagovornik, inače jedan od članova Kadrovske komisije.

Izetbegović uklanja Sarajlića

Izvori iz SDA upozoravaju da će biti vrlo zanimljivo vidjeti za koga će se odlučiti Izetbegović - Kukića ili Sarajlića, za kojeg je Bakir već rekao da ga je "posvađao s pola države". Najnoviji sukob u SDA mogao bi tako biti okidač za Izetbegovića, koji bi, kako stvari stoje, mogao razmotriti uklanjanje Sarajlića iz Kadrovske komisije.

Kukić: Sve će se znati u ponedjeljak

Kukić kaže za naš list da će situacija s dešavanjima na sjednici Kadrovske komisije i izbora čelnika „Elektroprivrede BiH“ biti mnogo jasnija u ponedjeljak, 31. avgusta, kada zasjeda Kolegij SDA.

- Vjerujem da će se u ponedjeljak sve riješiti. Ja i dalje mislim da Ikanović nema konkurenta i ostajem pri tome - kaže Kukić.