BIH

Milanović optužio bh. vlasti, a naši mljekari plaćaju cijenu!

Hrvatski premijer o razlozima mliječnog rata sa BiH

K. Ke. - E. Ma.

29.8.2015

Nakon što je Vlada Hrvatske uložila žalbu na izvoz mlijeka iz BiH u zemlje EU, čime je blokirana mogućnost bh. mljekarima da svoje proizvode plasiraju na ovo ogromno tržište, jučer se o ovom pitanju prvi put oglasio i premijer hrvatske vlade Zoran Milanović.

On je hrvatskim medijima kazao da se njegova vlada na taj potez odlučila da bi "zaštitila hrvatske izvoznike", podsjećajući da BiH od ulaska Hrvatske u EU odbija primjenjivati povlaštene trgovinske uvjete kakve je imala u okviru CEFTA-e.

Ista pravila

- BiH već godinu i po zavlači i to moram otvoreno reći. BiH je dužna učiniti isto za Hrvatsku što je i Slovenija učinila kada je Hrvatska ulazila u EU, kao i Hrvatska za Sloveniju. Ista pravila, postoje obaveze svih država. Mi tražimo da se određene tradicijske kvote iz 2013. i dalje poštuju, što BiH već godinu i po lukavo izbjegava. I tu nema etničkih razlika među njima, kada je novac u pitanju, tu su svi jedinstveni - kazao je premijer Hrvatske.

Ono na što je Milanović htio ukazati jeste politički spor između BiH i Hrvatske, nastao kada je naš susjed pristupio EU i prestao biti članicom trgovinske zone CEFTA, kojoj pripadaju zemlje regiona. Ta zona omogućava bescarinski promet robe članica ove zone, a ulaskom Hrvatske u EU za nju, zbog odluke Vijeća ministara, ta pravila više ne važe.
 
Pojam „tradicijske kvote“, koji je Milanović koristio, ukazuje na to da Hrvatska želi da BiH nastavi tradicionalnu trgovinu, odnosno trgovinu po CEFTA pravilima. 

zvizdic-denis-25

Foto: Avaz (Zvizdić: Domaća privreda u nezavidnom položaju)

Međutim, bh. vlasti se već godinu oglušuju na zahtjeve i molbe komšija. Na stav naših vlasti reagirala je tokom prošle godine i Evropska komisija, koja je pozvala Vijeće ministara da preispita svoje stavove inače će našoj državi biti uvedene sankcije od 2016. godine.

Mada sankcije EU još nisu van dometa, domaće državne vlasti, prvenstveno premijer Denis Zvizdić (SDA), šute i ignoriraju opasnost da se domaća privreda nađe u još većoj izolaciji od početka naredne godine. Iako je hrvatski potez ucjenjivački, on nije ništa novo za bh. vlasti koje rješavanje spora s EU i Zagrebom odgađaju već mjesecima. Cijenu za to sad plaćaju domaći mljekari koji su se mučili da ispune uvjete, a sad ne mogu izvoziti.  

kalaba

Foto: Avaz (Kalaba: Optimisti smo)

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je jučer za “Avaz” da će u utorak imati sastanak u Briselu s predstavnicima EU, gdje će razgovarati o razlozima suspenzije isporuke mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u zemlje EU.

Nove informacije

- Zakazali smo hitni sastanak u Briselu. Očekujemo da dobijemo nove informacije. Optimisti smo i zahvalni smo Evropskoj komisiji, koja čini sve da se ova situacija razriješi i potpuno su opredijeljeni da se otkloni ovaj problem - rekao je Kalaba.

On će u Briselu, u prisustvu Dušana Neškovića, pomoćnika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, razgovarati s direktorom Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane. Ovo tijelo u svojoj nadležnosti ima i sastavljanje lista zemalja iz kojih je dozvoljeno uvoziti mlijeko u EU, a Hrvatska je ovom tijelu uložila žalbu, nakon čega je BiH skinuta s pozitivne liste. 

Bojkot proizvoda

Zbog prigovora Hrvatske neki bh. političari i predstavnici poljoprivrednih udruženja te brojni građani putem društvenih mreža pozvali su na uvođenje protumjera i bojkot hrvatskih proizvoda. Kalaba smatra da će to koristiti domaćoj privredi. I SDA je jučer pozvala na svojevrsni bojkot hrvatskih proizvoda.