BIH

Marjan Mijajlović: Život me vezao za Beograd i Sarajevo

Sportski komentator odgovorio na 20 pitanja

Autor:A. SOKOLOVIĆ

30.8.2015

1.

Ako je Edin Džeko Dijamant, šta je Amel Tuka?

- Nazvali smo ga Bosanska gazela (Baho) i Kakanjska raketa (Maki), pa eto ima dva nadimka. Bitno je da je Amel sjajan momak i da je osvojio medalju i da mi je to jedan od najdražih prenosa u životu.

2.

Kakav je Senad Hadžifejzović kao šef?

- Dugo sarađujemo, za mene je najbolji. I šef mi je i prijatelj, što je mnogo puta pokazao. U ovom poslu ne bih ni bio bez njega i bit ću dok je on tu. S karijerom kakvu Senad ima ne može se mjeriti niko.

3.

Je li Vam Baho Topalbećirević konkurencija?

- Baho je moj kolega s kojim mi je super raditi i nadam se da je ovo tek početak. Njegova karijera i sve što je uradio dovoljno govore ko je Baho. Imam 43 godine i za mene je riječ konkurencija nebitna. Meni je najbitnije da uvijek i bilo gdje, zahvaljujući svojim kvalitetima, mogu imati posao. Neko malo više voli jednog, neko drugog, neko trećeg, neko četvrtog i tako dalje. Iskreno, bitnije je kako živimo u državi nego ko je kakav komentator. Ali, eto, mnogi se bakću s tim, jer nemaju druga posla.  

4.

Šta mislite o Boži Sušecu, koji Vas je jednom prilikom poprilično nahvalio?

- Ponosan sam na to i naravno o legendarnom Boži mislim sve najbolje. Drago mi je što sam ga intervjuisao kao i Slavka Cvitkovića, Miću Dušanovića, Duleta Koraća, Milojka Pantića... I ukazao poštovanje starijim kolegama koji to zaslužuju. Tu mislim i na Seju Hadžijahića, Milorada Đurkovića, uopšte na sve iz bivše SFRJ. Imam kućno vaspitanje, za razliku od nekih.

5.

Nedavno je objavljena vijest da ste preminuli, koja je bila Vaša prva reakcija na tu glupu izmišljotinu?

- Baš nikakva. Glupost. Ovom prilikom zahvaljujem svima koji su me podržali, pozdravili, željeli pomoći. Spisak je predug da sve spomenem. Hvala svima u bolnici Koševo, Ismetu Gavrankapetanoviću, doktoru Adnanu Zeći, medicinskom osoblju, sestrama, tehničarima, a sve je, naravno, kontrolisao Senad, koji ni minut nije dopustio da se osjećam usamljenim.

6.

Kome se najviše divite kao sportisti u BiH i svijetu?

- Ima ih puno. Teško pitanje. Prvo svi moji, pa ostali, ha, ha.

7.

Najdraža utakmica u karijeri koju ste prenosili?

- Litvanija – BiH.

8.

Mnogi Vam zamjeraju da na ekavici komentirate susrete - branite se?

- Nema potrebe. Razumijemo se. Meni je bitno što me pozitivom pozdravljaju ljudi na ulici. Za ostalo ne hajem. Pogotovo ne hajem za komentare lažnih intelektualaca i sveznadara i njihovu ljubomoru na nečiju popularnost. Marjan ide po cijeloj BiH i nema grada gdje nemam nekog svog. To je moja najveća pobjeda. Pametnome dosta.

9.

Jeste li znali da je Marjan Mijajlović - vidovit?

- Boga mi, znao sam pogodit'. Ima dana kad imate neki osjećaj. Riba sam u horoskopu pa malo osjećam stvari, nažalost, osjetim i negativu.

10.

Kada bi Vam ponudili 100.000 maraka, da li biste se vratili na Sport klub?

- Ne.

11.

Ko je od sportista šminka, a ko raja?

- Hm, opet me malo zezaš. S nekim sam bliskiji više, s nekim manje, sa svim sportistima imam respekt. Oni prema meni i mom poslu i ja njihovom. Ja spadam u raju jer nemam skupa odijela, auto i oblačim se jednostavno. Svako ima svoj izbor.

12.

Milojko Pantić ima “Tribine se žute - sve je u narandžastom", Vugdalić "Odbrana Fiorentine je šuplja ko česma na Baščaršiji", Baho svoj "kambio", a Marjan...?

- Bilo je bisera, svakako, pa ko ih nema. Jednom sam rekao: Poštovani gledaoci, a sad da čujemo minut ćutanja. Sve je to u roku službe. Ih, ko nema lapsusa.

13.

Da li biste i koridu u Čevljanovićima strastveno komentirali kao neku utakmicu?

- U humanitarne svrhe, ako nekom treba pomoći. Jedino tad.

14.

Koje je pivo najhladnije, a koje najbolje pjeni?

- Najbolje je hladno pivo. Moja majka, koju najviše volim na svijetu, zna kad sam popio više od jednog, ha, ha.

15.  

Rođeni ste u Tuzli, živite u Sarajevu, a starost ćete dočekati u...?

- Jamajci.

16.

Da nije sportski komentator, Marjan bi bio?

- Profesor istorije.

17.

Bolje razvlačite jufku za pitu ili tijesto za picu?

- Nemam ti ja pojma o tome. Samac sam ovdje, nezdravo se hranim, ništa ne znam spremati, zato sam i dobio stomak, što nije uredu.

18.

Kažu da ste slabi na plavuše?

- Jok, bolan. Pa jesam li se na prenosu atletike zaljubio u Šeli En Frejzer Prajs s Jamajke. A šta fali brinetama. Cure k’o cure. Ima i prečih stvari u životu.

19.

Od koga ste dobili prvu minđušu na poklon?

- Prvu sam kupio sam, a na poklon od majke pa brata.

20.

Gdje je ljepše - u Beogradu ili Sarajevu?

- Život me vezao za oba grada. Porodica mi je u lijepoj porodičnoj kući u Beogradu s dvorištem, imamo i tri psa i dvije mačke. Opet, u Sarajevu sam dugo pa sam se navikao i zavolio s ljudima. Čim sam ovoliko u Sarajevu, znači da je kako treba i s moje strane, a i od stanovnika šehera. U oba sam grada na svom.