BIH

Angela Merkel: Briga za Balkan

Njemačka kancelarka učesnicima samita jasno stavila do znanja

A. HADŽIĆ

30.8.2015

Zemljama zapadnog Balkana treba otvoriti perspektivu članstva u Evropskoj uniji i pomoći im da podnesu teret izbjegličke krize, poručila je nakon sastanka s liderima zapadnog Balkana u Beču njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dati maksimum

Svojstveno političarima sa stavom, ali i moći zemalja koje predstavljaju, Merkel je učesnicima samita jasno stavila do znanja da zemlje članice EU žele podržati balkanske zemlje u njihovoj težnji da postanu članice Unije, ali uz jasno opredjeljenje da svi na tom putu moraju dati maksimum kako bi prevazišli izazove koji na njemu stoje.

Obraćanje Angele Merkel je za svakoga ko imalo razumije način diplomatske komunikacije veliko ohrabrenje i podrška zemljama koje kleče pred vratima EU, poput BiH, Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova.

Njene poruke poziv su na akciju političarima koji te zemlje vode i predstavljaju i pred kojima, zasigurno, stoji težak posao provođenja reformi u svim oblastima, a čiji rezultati će biti jedini pravi dokaz da pripadaju društvu evropskih zemalja.

Od Angele Merkel, kancelarke moćne i snažne Njemačke, ne treba očekivati izljeve ljubavi spram bilo koje od ovih država, niti manje ili više simpatija prema bilo kojom od njih. To što im je javno puhnula u krila i ohrabrila ih da ispunjavaju obaveze kako bi se što prije približili Evropskoj uniji, jasan je znak da su njene simpatije na strani onih koji rade, a ne onih koji pričaju da rade.

Zajednički projekti

Da želi dobro državama zapadnog Balkana, Merkel je iskazala podrškom zajedničkim infrastrukturnim projektima koji će, kako je kazala, dovesti do zapošljavanja mladih i tako otvoriti nadu za bolju budućnost zemalja regiona.

Sa sastanka u Beču odaslane su jasne poruke liderima država zapadnog Balkana šta im je činiti u vremenu koje dolazi. Kad je u pitanju podrška, njemačka kancelarka nije štedjela sebe. Znajući njene kompetencije i državničku snagu, sigurni smo da u budućnosti neće štedjeti ni one koji od nje i drugih vođa zemalja EU traže podršku i pomoć.  

Ona je, jednostavno, političarka koja zna šta govori i zašto nešto govori i svaka njena riječ ima povratno djelovanje. Da nije takva, ne bi toliko dugo stajala na čelu države kakva je jedna Njemačka.

Iz biografije

Angela Merkel rođena je 1954. godine u Hamburgu. Odrasla je u bivšem DDR-u, gdje je doktorirala fiziku. Na prvim općim izborima nakon ujedinjenja dvije Njemačke postala je zastupnica u Bundestagu. Kao članica Kršćansko-demokratske unije (CDU) došla je 2005. godine na mjesto kancelara Njemačke kao prva žena kancelar u historiji te zemlje. Jedna je od najutjecajnijih političarki u Evropi i svijetu.