BIH

ŠOKANTNO Čelnik Službe za rad sa strancima tvrdi: Najesen u BiH stiže 20.000 izbjeglica!

Izet Nizam za "Avaz"

Autor:K. KEŠMER

29.8.2015

U BiH bi, ako dođe do promjene rute kretanja, prema informacijama s terena kojima raspolažemo, već ujesen moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica iz Srbije, a možda ih bude i više od 20.000, kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

On je istakao da je prvobitna ruta migranata iz Sirije, Iraka i Afganistana, koja je išla od Turske, preko Grčke, Makedonije i Srbije do Mađarske, već prebukirana, a na promjenu te rute utjecat će i zid koji gradi Mađarska na granici sa Srbijom.

Jedini izlaz

- Taj zid ili ograda treba biti duga 175 kilometara i ona će uskoro biti završena. Upravo ta ograda donijet će određena pomjeranja u rutama kretanja migranata. Postoji i inicijativa da Rumunija gradi taj zid. Tako će se stvoriti obruč, a jedini izlaz bit će preko naše zemlje. Informacije s terena koje mi imamo govore da bi taj broj mogao biti veći od 20.000 ljudi - kaže Nizam.

Nova ruta, koja podrazumijeva i BiH, objašnjava on, išla bi preko Makedonije, Kosova, Crne Gore, a u BiH bi ulazili u okolici Trebinja.

- U Srbiji je trenutno 106.000 registriranih izbjeglica. Svi su oni došli neregularnim putevima i dio njih može pokrenuti val koji će preplaviti BiH. Dovoljno je da jedan čovjek krene i da pokrene domino-efekt – upozorava Nizam.

Upravo zbog toga, kako kaže, Služba je već pokrenula određene aktivnosti, napravila akcioni plan koji bi se uskoro trebao naći pred Vijećem ministara.

- Ne smijemo ignorirati taj problem. Mi se trudimo da djelujemo preventivno i već smo pokrenuli neke operativne radnje. Naši inspektori obilaze moguće ilegalne prijelaze, ispituju ko bi mogao biti eventualni organizator krijumčarenja... Sarađujemo sa MUP-om RS i Srbije, OSA-om. A akcioni plan podrazumijeva da svako od ministarstava u sklopu svog resora poduzme određene radnje. Mi ćemo činiti sve da iz BiH ne ode ružna slika kao iz Makedonije, nećemo biti represivni - govori Nizam.

Što se tiče kapaciteta i finansija kojima raspolaže BiH, Nizam ističe da su oni skromni, ali da bi se mogli i znatno popraviti.

Pripremiti rezerve

- U Imigracionom centru imamo 125 mjesta, a u dva azilantska kampa 300, a kada bismo stavili krevete na sprat, onda 600. Također, predlažemo da mnoge objekte uz granicu možemo adaptirati u iskoristiti ih za smještaj. Što se tiče finansija, prema procjeni za jednog migranta potrebno je 30 KM dnevno. To je mnogo novca i ako se ovo dogodi, to će biti ogromno opterećenje za sve građane i sve budžete na svim nivoima. Zbog toga i apel Ministarstvu finansija da pripremi rezerve - ističe Nizam.

Sigurnosni aspekt

On dodaje da je cijelu situaciju bitno posmatrati i sa sigurnosnog aspekta.

- Moguće je da mnoge terorističke organizacije iskoriste ovu situaciju da šalju svoje ljude u srce Evrope. Potrebno je na neki način razdvojiti sigurnosni segment i humanitarni, jer to može biti ozbiljna prijetnja – kaže Nizam.