VIJESTI

ZABRANA IZVOZA MLIJEKA Hrvatska prekršila proceduru, argumenti na strani BiH

Najavljen sastanak u Briselu

(Dž. Č.)

29.8.2015

Poljoprivrednici, ali i vlasti u BiH još pokušavaju dokučiti stvarne razloge zbog kojih je Hrvatska svojim prigovorom blokirala izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Europske unije.

Pritom, mljekari nagađaju kako je posrijedi zapravo kontraudar Hrvatske na odluku BiH da ne prihvati da RH ostane u CEFTA-i bez obzira što je ulaskom u EU izgubila pravo na to., piše Dnevni list.

Drugi misle kako je posrijedi kupovina vremena te kako Hrvatska želi i na ovaj način spriječiti izvoz iz BiH, iako sama izvozi velike količine svojih proizvoda u BiH.

Boris Pašalić, zamjenik ministra poljoprivrede RS-a začuđen je, pogotovo što se u trgovinskim lancima u našoj zemlji nalazi velik broj proizvoda iz Hrvatske te je nemoguće da ta zemlja bude na gubitku.

Takođe, vlasti i proizvođači su suglasni kako su izgovori da bh. proizvodi koji su jeftiniji mogu ugroziti tržište Hrvatske nemaju utemeljenja budući da BiH u odnosu na Hrvatsku proizvodi kudikamo manje količine mlijeka.

Sastanak u Briselu

Zbog svega navedenog, direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba najavio je kako će se u utorak u Briselu sastati s predstavnicima Evropske komisije kako bi razgovarali o ovoj situaciji, a istog dana bi trebao razgovarati i s direktorom Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) Bernardom Van Getenom na temu odluke o zabrani, odnosno obustavi izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda.

- Sada se zna da je Hrvatska podnijela žalbu Europskoj komisiji na odluku o izvozu mlijeka iz BiH u EU, a ja mislim da ćemo na ovom sastanku razjasniti zašto je to učinjeno, naveo je Kalaba, podsjetivši kako se do sada još uvijek ne zna što konkretno RH smatra spornim.

Inače, spomenuta institucija Evropske unije, između ostalog, sastavlja liste zemalja iz kojih je dopušten uvoz proizvoda životinjskog porijekla poput mlijeka na ogromno tržište Europske unije.

Kalaba, takođe, kaže kako su procedure ovdje prekršene budući su do 13. avgusta trebali stići prigovori, međutim, Kancelarija je na kraju upoznat kako je lista mljekara za izvoz objavljena 16. avgusta te da će postati validna 26. avgusta.

Istovremeno, kada su u pitanju koraci koje će BiH još poduzeti, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potvrdio je kako će se sačekati još 15 dana da bude riješen spor sa Hrvatskom u vezi sa izvozom mlijeka iz BiH u Europsku uniju, a ukoliko ne bude pronađeno rješenje, BiH će adekvatno odgovoriti.

Zaštita interesa

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske jučer nisu dali potvrdu kako je upravo ta država tražila zabranu te su naglasili kako se odluke o zajedničkom tržištu, tržištu s trećim zemljama, kao i mehanizmima zaštite istog u EU se donose zajednički, demokratski i s ciljem zaštite evropskih proizvođača i potrošača. Pojašnjavaju i kako je pravo, ali i dužnost svake članice zaštiti svoje i interese svojih građana prilikom donošenja odluka koje vrijede za sve zemlje Evropske unije, ali i kako proces donošenja odluka predstavlja unutarnje pitanje EU-a.