BIH

ZAVIDOVIĆI Izgorjelo više od pola fabrike "Krivaja", višemilionska šteta, stotine izgubljenih radnih mjesta!

U požaru nije bilo ljudskih žrtava

Ar. Memišević

29.8.2015

Oko 45. min. iza ponoći u Tvornici montažnih kuća "Krivaja" Zavidovići, buknuo je požar velikih razmjera koji je za samo nekoliko sati progutao više od 60 posto postrojenja. 

Vatrogasne ekipe iz Zavidovića, Zenice, Maglaja i  Žepča, bile su na terenu sve do jutra, a zajedno sa njima na požarištu su bili i radnici tvornice, ali i brojni građani, koji su pokušali pomoći vatrogascima u borbi sa vatrenom stihijom.

Kako saznajemo od Mirsada Čamdžića, rukovodioca Općinske vatrogasne jednice Zavidovići, po dolasku na intervenciju, jedan dio pogona već je uveliko bio zahvaćen vatrom.

Širenje vatre

Sa vatrenom stihijom do 4 sati ujutro, borilo se četrdesetak profesionalnih vatrogasaca, uz korištenje jedanaest vatrogasnih vozila, te pomoć stotina radnika i građana. Na sreću, spriječeno je širenje vatre na proizvodni pogon Namještaj 1.

- Ljudi su pomagali, ali noć i opasnost od eksplozija, gužva na samom opožarenom mjestu, bile su otežavajuće okolnosti, kaže Čamdžić.

radnici-u-borbi-sa-vatrom

Foto: Avaz (Radnici u borbi s vatrom)

Na sreću nije bilo ljudskih žrtava, osim što je vatrogascu pružena pomoć zbog udisanja opasnih plinova, dok je jednoj osobi pružena pomoć zbog povrede zadobivene usljed eksplozije.

- Prioritet je bio zaštiti magacin sa zapaljivim tečnostima, jer bismo u protivnom  imali daleko veći problem. U ovom slučaju bila je neophodna pomoć susjednih općina i njihov odziv je sigurno spriječio veću katastrofu,  kaže Remzo Šogolj, ispred Civilne zaštite Zavidovići.

Velika šteta

Požar još nije u potpunosti ugašen, lokaliziran je, a vatrogasne ekipe Zavidovića i Zenice su na terenu, gdje će ostati još namanje 24 sata.

Šteta je zasigurno višemilionska, a još se ne zna koliko je stotina radnika ostalo bez svojih radnih mjesta. Ovaj proizvodni pogon bio je pogođen i prošlogodišnjim poplavama kada su takođe zabilježili veliku materijalnu štetu.

Tvornica montažnih kuća je jedan od uspješno privatiziranih djelova nekadašnje Krivaje i bio je žila kucavica Zavidovića. Montažne kuće "Krivaja" jedan su od brendova  ove općine.

Danas su mjesto požara posjetili predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu da premijerom Miralemom Galijaševićem, te predstavnici općinskih i društvenih struktura vlasti.