BIH

CCI: Umjesto problemima građana političari se bavili sami sobom

Izvještaj o radu Vlade i Skupštine BPK

Al. B.

29.8.2015

Umjesto problemima građana političari u BPK Goražde se bave sami sobom, navedeno je u izvještaju Centara civilnih inicijativa (CCI) o monitornigu rada Vlade i Skupštine BPK za prvih šest mjeseci ove godine.

Iako je ovo prvi Kanton u FBiH koji je nakon izbora dobio Vladu, vrlo brzo je došlo do neslaganja, najava promjena skupštinske većine i zahtjeva za glasanje o povjerenju Vladi.

Politička nestabilnost uticala je i na produktivnost rada, pa je sa 468 razmotrenih mjera u prvih pola godine aktuelna Vlada malo lošija od prethodne.

- Ostvareni su prosječni rezultati u odnosu na prethodni saziva Vlade i Skupštine BPK. Jedan dio vremena su se bavili isključivo samim sobom, a ne onim što bi trebalo da bude u fokusu svake institucije koja bi trebala da zastupa interese građana. I Vlada i Skupština su kasnili sa usvajanjem programa rada, pa dio mjera planirali "unazad". Tako su određeni broj već realizovanih mjera uključili u program rada i na taj način su pomalo fingirali rezultate rada - kazao je konsultant za monitoring CCI-a, Mersad Avdić.

Troškovi Skupštine BPK u budžetu za 2015. godinu planirani su u iznosu od 1.133.600 KM što predstavlja povećanje od 11 posto u odnosu na 2014. godinu, dok je za Vladu BPK Goražde za 2015. godinu planiran iznos od 1.111.786 KM i veći je od onog iz prethodne godine.

Ovakve odluke donešene su uprkos činjenici da je stanje u pojedinim oblastima katastrofalno, a zatečene obaveze u Kantonalnoj bolnici, Domu za stare i iznemogle osobe, mljekari i dug preka TIKA-i iznose 4.5 miliona KM.

- Prilično malo se govori o tome i malo je urađeno u tom pravcu. Naše analize pokazuju da oko 28 posto predviđenih budžetsih rashoda za ovu godinu treba da bude pokriveno donacijama, vanbudžetskim prihodima, prihodima budžetskih korisnika, tako da bi trebalo pristupiti ozbiljnoj reformi koja bi osigurala da ovaj kanton stekne finansijsku stabilnost, a ne da svake godine zavisi od granta FBiH - ističe Avdić.