BIH

GORAŽDE Simulaciona vježba Radio – kluba "Drina"

Vlastitu opremu stavljaju u funkciju spašavanja života

Al. B.

29.8.2015

Radio klub "Drina" iz Goražda organizirao je simulacionu vježbu Radio mreže za opasnost (RMZO), mreže koju u stanjima prirodnih i drugih katastrofa uspostavljaju radio-amateri.

Članovi kluba prezentirali su način rada u situacijama kada, zbog pada elektro-energetskog sistema, zakažu svi drugi sistemi komunikacija.

- Profesionalnim službama, kao što su Civilna zaštita, udruženja poput Gorske službe spašavanja i Crvenog križa, te drugih službi koje djeluju u vrijeme elementarnih nepogoda, željeli smo pokazati kako to izgleda u praksi. Za vrijeme velikih poplava u BiH Radio mreža za opasnost dosta je sarađivala sa udruženjem "Pomozi.ba" čije smo članove koordinirali, upućivali i navodili prohodnim putevima, a službama spašavanja ukazivali na slučajeve gdje su ljudi ostali odsječeni od svijeta, bez lijekova ili hrane – kazao nam je Ferid Sijerčić, radio-amater iz Goražda.

radio-amateri-2

Ferid Sijerčić, radio-amater iz Goražda

Kao i u vrijeme rata radio-amateri se i danas, u kriznim situacijama, dobrovoljno angažiraju, te vlastitu opremu stavljaju u funkciju spašavanja života. 

- Tokom prošlogodišnjih poplava radili smo četiri dana i tri noći bez prestanka. Radio mreža za opasnost uvijek postoji u radioamaterizmu, ali je on veoma zapostavljen u vrijeme mobilnih telefona i interneta. Ona se gasi 24 do 48 sati nakon normaliziranja stanja. Kada se uspostave komunikacijski sistemi mi se gasimo, ali uvijek smo u pripravnosti – ističe Sijerčić.

Služba radio-amatera od nedavno je dio Civilne zaštite Općine Goražde. Šefica Službe CZ, Samira Drakovac najavljuje podršku u opremanju jedinice čiji se značaj prepozna tek u vanrednim okolnostima.