BIH

Program obilježavanja "Dana ZDK"

Bit će održano niz prigodnih manifestacija

Fena

29.8.2015

U okviru obilježavanja 29. augusta - "Dana Zeničko-dobojskog kantona" u Zenici će biti održano niz prigodnih manifestacija.

Delegacija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas će položiti cvijeće na spomen-obilježje "Kameni spavač", a nakon toga priredit će prijem za predstavnike boračkih udruženja, civilnih žrtava rata, te predstavnike akademske zajednice, istaknute pojedince iz oblasti kulture, sporta i nevladinog sektora.

Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice posjetiti će JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK, "Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama" u Olovu, Udruženje “Medica” u Zenici, koje djeluje kao podrška djelovanju sigurne kuće o provedbi Protokola o međusobnoj saradnji i radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici, te grupe starih i iznemoglih osoba smještenih u zgradama u zeničkim naseljima Radakovo i Crkvice, i lokalitet na kojem se gradi 19 novih stambenih jedinica za stanare kojima su u ratnim dejstvima uništeni objekati u naselju Kanal u Zenici.

Delegacije Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice posjetit će Udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju "Mala sirena" u Zavidovićima i Udruženju Roma u Kaknju, dok će se u svim osnovnim i srednjim školama u ZDK prvi školski časovi školske 2015./2016. održati kao "Čas/sat istorije o Kulinu banu".

Svečana sjednica Skupštine u povodu "Dana ZDK" bit će održana u ponedjeljak, 31.augusta, tokom koje će biti dodijeljena javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona uz kraći kulturno-umjetnički program.