BIH

DOP čestita građanima dan pisanja povelje Kulina Bana

Uputili inicijativu da se današnji dan obilježava kao praznik u BiH

Redakcija

29.8.2015

Demokratski omladinski pokret (DOP) svim građanima Bosne i Hercegovine čestita 29. Avgust, dan kada je prije 826 godine napisana povelja Kulina bana koja posebno u današnjem vremenu ima veliki značaj uzimajući u obzir da je to svojevrstan rodni list Bosne i Hercegovine, koji dokazuje njenu državnost još od 1189 godine.

- Kao organizacija koja gaji patriotske vrijednosti smo prije četiri godine uputili inicijativu na federalni Parlament da se ovaj datum svake godine obilježava kao praznik barem u Federaciji Bosne i Hercegovine, te da takvim pristupom pokažemo značaj ovog dokumenta ali i same historije Bosne i Hercegovine, države koja postoji više od 900 godina, a ne kako određeni pojedinci tvrde " tek od Dejtona". Ovim putem pozivamo poslanike u parlamentu FBiH, ali i ostale relevatne institucije da učine korak ka promjeni zakona o praznicima koji je na snazi u FBiH, te da uvrste i ovaj datum kao praznik sa nazivom ''Dan Bosne i Hercegovine - Dan povelje Kulina Bana''- navodi se u saopćenju DOP-a.

Oni također pozivaju i građane Bosne i Hercegovine, da slijede primjer njihove organizacije i da barem neoficijalno prihvate ovaj datum kao praznik svih Bosanaca i Hercegovaca, te da isti čestitaju svojim sugrađanima.

- Nadamo se da će ova naša inicijativa uroditi plodom, te da ćemo ubrzo slaviti ovaj datum. Do tada vama svima želimo SRETAN DAN BOSNE I HERCEGOVINE - kažu iz DOP-a.