BIH

Više nema prostora za prevare i obmane

Postoji li uopće izlaz iz sadašnje katastrofalne situacije (I)

Autor:Akademik Muhamed FILIPOVIĆ

30.8.2015

Postoji li izlaz iz situacije totalne blokade političkog života u Bosni i Hercegovini.
Među građanima naše zemlje postoji samo u jednom pitanju puna saglasnost. Gotovo svi, bez razlike na vjerske, nacionalne, socijalne, političke i kulturološke razlike, saglasni smo u ocjeni da stanje u našoj zemlji nije dobro, ali da mi, građani, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, nismo uzrok tom stanju i da ga ne zaslužujemo, ali i nismo ga u mogućnosti pod današnjim uvjetima izmijeniti. 

Pljačka do dna

To stanje osobito ne zaslužuju oni koji su apsolutno nevini, sva ona mladež koja ni na kakav način nije učestvovala u njegovom stvaranju, jer nije učestvovala u ratu, nije bila aktivni sudionik privatizacijske prakse i najveći njen dio ne spada u majčine i babine sinove koji žive na privilegijama koje im osiguravaju pozicije njihovih roditelja. Mi stariji smo odgovorni za sadašnje stanje, a najodgovorniji smo upravo prema mladima, koji nisu smjeli biti žrtva svih naših gluposti, iluzija i neznanja i biti žrtvovani lopovima, pogotovo što niko u ovoj zemlji nema zasluge i prava koja su neki uzeli, pa nam na temelju njih nabijaju na nos svoje zasluge za zemlju i vrše decenijama pljačku, a narod ostavljaju bez rada i kruha.  

Ustvari, nije da oni nemaju zaslugu, ali ta zasluga je da su uspjeli zemlju i narod opljačkati do dna. Svi smo saglasni da je naše bijedno stanje nastalo zbog kontinuiranog djelovanja nesposobnosti vodećih krugova zemlje, njihove nezajažljivosti i uvažavanja grupnih i individualnih interesa pokrivenih frazama o nacionalnim interesima, a upravo su takvi svojom politikom ovu zemlju uveli u rat i totalno stradanje. 

Može biti da stopostotna saglasnost ne postoji jedino oko ocjene da se među glavnim faktorima koji su proizveli današnje stanje nalazi loša vladavina, višestruko dokazano nesposobna, jer ima zevzeka koji se još usuđuju govoriti o uspjesima današnje vlasti, ali se ona može dičiti jedino time da je neodgovorna, arogantna, korumpirana i koncentrirana samo na iskorištavanje zemlje njenih prirodnih resursa i ljudi, jer je pod svoju upravu stavila sve što je vrijedno u zemlji i od početka otvoreno pljačkala obespravljene građane. 

Navodna tranzicija iz jednog u drugi “bolji” sistem pretvorila se u povratak u 17. stoljeće, u vrijeme prvobitne akumulacije, s efektom totalnog osiromašenja stanovnika, nezakonitog bogaćenja manjine koja vlada povezana rođačkim i ideološkim vezama. U zemlji se nakotila masa navodnih biznismena i pljačkaša koji su kao mravi uništili sve što u zemlji vrijedi, a milione ljudi ostavili da žive u stanju gladi, neizvjesnosti i propadanja. Jedina perspektiva im je da, kao što to danas čine oni koje je demokratija spasila u Aziji i Africi, masovno bježe u ostatak svijeta koji još nije bio postao predmet spašavanja.

mladi-studenti-problemi

Mladi u BiH ne zaslužuju život kakav su im stvorile dosadašnje vladajuće oligarhije

Jedina opcija

To je jedina opcija za mladež, dok se starima, posebno penzionerima, oduzima i posljednji komad kruha da bi vladajući mogli enormno da troše za “spas naroda” (enormne plaće, dnevnice, bijeli kruh, “golden shake hand” kod sklapanja poslova, radna tijela, komisije, posebni rad, beneficije u prijevozu, telefoniji i sl., tako da nema državnog funkcionera ili političara koji nije bogat čovjek, koji ne raspolaže luksuznim stanom, vilom i automobilom, i čiji godišnji prihod ne prelazi nekoliko desetina puta prihod naučnika najvišeg ranga ili umjetnika). 

Dok je mladima ostalo da što prije pobjegnu iz ovog mladomuslimanskog i socijaldemokratskog raja (“države za čovjeka” i “narod zna”), penzionerima preostaje da što brže izumru, profesorima i učiteljima da pod hitno uzimaju (dok još mogu dobiti) kredite i grade plastenike i, umjesto školovanja djece, da proizvode povrće. 

U vezi s konstatacijom o stanju u našoj zemlji, kojom 25 godina vlada jedna neobuzdana i nezasita SDA-ovska i socijaldemokratska oligarhija, postavlja se pitanje postoji li uopće izlaz iz sadašnje katastrofalne situacije, budući da njome vladaju isti oni koji su je doveli u takvo stanje.  

Iz svega što je apsolutno jasno mora se reći da više nema prostora za prevare i obmane, politiziranje i stvaranje lažnih rješenja i vjerovanja u šarene laže i da se odgovor nalazi u hitnoj i neophodnoj promjeni osnova sadašnjeg stanja koje je porazno. Može se naći rješenje, uzimajući u obzir postojeće parlamentarne odnose i političke prilike, i to bez velikih naglih i nasilnih rezova i poštujući zakon da samo legalno nastala državna vlast ima i legitimitet.

Rješenje se mora naći unutar režima i legalnih mogućnosti koje on pruža i to rješenje mora proisteći iz prava naroda da kaže posljednju riječ, dakle ne moleći dobru volju vladajućih, nego izražavajući svoju volju i oslanjajući se na više pravo i nadmoć općeg zahtjeva javnosti i naroda da se odmah mora promijeniti postojeće stanje, nad svakim slučajno nastalim stanjem, pogotovo onim koje je dokazano loše.