KOLUMNE

Dokazani humanitarac

Ličnost dana Vedad Ibišević

Z. Š.

29.8.2015

Vedad Ibišević nebrojeno puta do sada pokazao je da je čovjek velikog srca, spreman da pomogne nemoćnima, posebno djeci.

Golgeter reprezentacije Bosne i Hercegovine aktivan je u raznim humanitarnim akcijama, a najnovija je njegova donacija opreme koju čine dječiji stolovi, igračke i ostale stvari za Dječiji vrtić "Poletarac, igraonicu "Drugarstvo" u Potočarima.

Fudbaler njemačkog Štutgarta mjesecima je sakupljao podatke o tome gdje je prioritet za pomoć i izabrao je "Drugarstvo", gdje će djeca dobiti neophodnu opremu.

Ibišević je rođen u Vlasenici 6. avgusta 1984. godine, a početkom agresije na BiH njegova porodica se preselila u Tuzlu, gdje je počeo igrati u Proleteru iz Slavinovića, a zatim u Zmaju od Bosne.

Kada je imao 16 godina, porodica se preselila u Švicarsku, a Vedo je igrao za omladince Badena. Nakon deset mjeseci uslijedila je nova selidba, u SAD. Nastupao je za Univerzitet u St. Luisu, a 2004. se vratio u Evropu i potpisao za slavni Pari Sen Žermen.

Bio je na posudbi u Dižonu, a zatim prešao u njemački Ahen, odakle 2007. odlazi u Hofenhajm. Nakon pet godina u ovom klubu potpisao je za Štutgart.