SPORT

ODUŠEVLJENJE HILJADA ZENIČANA Spektakularan doček Amela Tuke

Upozorio da mora čvrsto ostati na zemlji kako bi bio spreman za buduće izazove

A.U./D. P.

28.8.2015

21:10 - "Teško je ovo opisati. Kada vidite da vas vaš narod voli i poštuje,to je najvažnije. Možete imati sve, ali kada ovo nemate - siromašnite ste. Ovo je samo veći motiv za mene da u budućnosti budem što bolji, kako ja, tako i moje kolege. BiH ovo u potpunosti zaslužuje. Gledali smo prije kako drugi, naše komšije i Evropa, osvajaju medalje, sada je vrijeme da se drugi nama dive", rekao je Tuka. 

Govoreći o budućim izazovima Tuka je rekao da će u BiH provesti tri dana, nakon čega ide u Brisel na finalni miting Dijamantske lige. 

"Tada ću završiti sezonu, otići na odmor, a onda slijede pripreme za iduću sezonu i Olimpijske igre u Riju. Najvažnije je da me služi zdravlje i da nemam povreda, kako bih na Olimpijadi zablistao i obradovao svoje ljude", rekao je Tuka. 

Kazao je da nije očekivao ovakav doček u Zenici. 

"Samo sam se nasmijao na komentar mog kolege iz Francuske. Jedan kompletan sportista mora isto tako biti i veliki čovjek. Pružit ću mu ruku, Francuska u njega ulaže dosta sredstava i žao mi ga je malo", rekao je Tuka. 

Naveo je da se sada tenzije trebaju smiriti i ponovio da treba koračati zemljom. 

"Treba tu dosta treninga i priprema kako bi se na Olimpijadi mogle istrčati tri trke u četiri dana. Imam trenera kojem vjerujem u potpunosti i vidjet ćemo šta će biti", rekao je Tuka. 

Zahvalio se od srca svim ljudima u BiH, te rekao da su svi sportisti su ponosni na svoju zemlju i da, ako Bog da, ide dalje po nove medalje. 

21:07 - Ovo je značajan napredak za bosanskohercegovačku atletiku ali i dokaz kako se trud, odricanje, red, rad i disciplina kad tad isplate. Amel je osvjetlao obraz BiH i sa sobom iz Pekinga donio bronzanu medalju - kazao je za "Avazov" portal Kenan Jašarević iz Zenice, koji je došao dočekati bh. dijamanta.

21:05 - Praćen hiljadama glasova, Tuka je sa mikrofona poveo pjesmu "Bosnom behar probeharao".

21:00 - "Dragi moji Bosanci i Hercegovci, hvala vam!", rekao je Tuka, obraćajući se publici. 

Kazao je da u ovim trenutcima ima veću tremu nego u Pekingu pred 60.000 ljudi. 

"Ova medalja nije samo moja, ona je i vaša. Hvala mojim divnim sugrađanima u Zenici, Kaknju i cijeloj BiH, ali, prije svega - mama, babo, hvala vam", iskreno je govorio Tuka. 

"Osjećaj kada sam primao medalju i vidio našu zastavu visoko, gore u nebu, to se ne može opisati. Volim svoju zemlju više nego išta. Ovo što vidim ispred sebe, to drugi nemaju. Vi ste moj veliki motiv", rekao je Tuka, prekinut skandiranjem "ti si ponos države". 

Zahvalio se na podršci i zatražio da se podrže i drugi sportisti. 

"Trudit ćemo se da vas što više obradujemo, vi to zaslužujete. Hvala vam", kazao je Tuka. 

20:57 - I Hamza Alić je nastavio vođenje skandiranja imena Amela Tuke.  

20:52 - Emotivni trenutci za našeg Atletičara.
20:50 - Veliki broj navijača sada je okružio Tuku kako bi mu lično se lično zahvalili, ali i čestitali na uspjehu. 

20:46 - Neki navijači su odlučili "začiniti" atmosferu paleći baklje. 

11913215-10206896287422179-538069227-n

20:43 - Popraćen velikim ovacijama Tuka je došao na atletsku stazu stadiona "Kamberovića polje". Na vratu nosi bronzanu medalju i šal Čelika. 

20:35 - Uz navijačku himnu BiH Tuka bi, na oduševljenje hiljada prisutnih, trebao ići na stadion. 

20:30 - Na teren su izašli i članovi Atletskog kluba "Zenica" koji ovaj uspjeh dijele sa Tukom. 

20:25 - Tuka bi svakog trenutka trebao ući u stadion "Kamberovića polje". 

20:20 - "Kazat ću jednu moju definiciju koja je dovoljna da kažem ono što mislim o Tuki, naime Srbija ima Đokovića, Argentina ima Messija, a BiH ima Tuku. Ovo je jedan historijski rezultat, Tuka je napravio pravo čudo u prvenstvu. Treba biti svjestan da do prije tri mjeseca Amel nije imao normu za Svjetsko prvenstvo, a potom je napravio historijski rezultat", rekao je bh. bacač kugle Hamza Alić. 

"Možda moje riječi ne mogu približiti koliko je njegov uspjeg zapravo velik za našu državu, altletiku i bh. sport generalno, ali iskreno čestitam Amelu na svemu što je postigao u posljednje vrijeme", dodao je Alić. 

19:40 - Nakon što je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana konferencija za medije, Amel Tuka zaputio se prema Zenici gdje će biti održan svečani doček. 

Na Stadionu "Kamberovića polje" sada okupilo se već više od stotinu građana koji čekaju heroja iz Pekinga, a očekuje se da će do 20:30, kada je planiran početak manifestacije, njihov broj biti znatno veći.