CRNA HRONIKA

Adis Burić osuđen na pet i po godina za krijumčarenje narkotika

Burić se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru

Fena

28.8.2015

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Sud BiH je 27. augusta donio i javno objavio presudu kojom je optuženi Adis Burić proglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci.

Optuženi Adis Burić je oglašen krivim što je u periodu od aprila do septembra 2013. organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojnih droga heroin i kokain.

Pritom, Burić i drug osobe su nabavljenu opojnu drogu miješali sa drugim supstancama radi povećanja količine, a onda prepakivali i predavali ostalim pripadnicima organizirane kriminalne grupe za dogovorenu novčanu nadoknadu koju su isplaćivali odmah ili nakon ostvarene prodaje opojnih droga, sve u cilju dalje prodaje njima poznatim osobama sa područja BiH i Hrvatske.

Burić se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru. Od optuženog su oduzeti predmeti koji su korišteni u izvršenju krivičnog djela.

Na osnovu člana 110. i 110.a.) KZ BiH od optuženog Adisa Burić oduzima se imovinska korist pribavljena predmetnim krivičnim djelom, saopćeno je iz Suda BiH.