GLOBUS

Imenovana nova vlada Grčke, pop pjevačica ministrica turizma

Jorgos Hulijarakis je novi ministar financija

(A.U.)

28.8.2015

Predvođeni prvom ženom premijerkom, članovi prelazne vlade u Atini, danas su položili zakletvu.

Grčka premijerka i predsjednica Vrhovnog suda Vasiliki Tanu imenovala je ranije članove prelazne vlade Grčke, zemlje čiji se građani spremaju za prijevremene izbore narednog mjeseca koji će biti treći ove godine. Novi izbori bi trebali biti zakazani za 20. septembar.

Tanu je sinoć položila zakletvu i preuzela dužnost od premijera Aleksisa Ciprasa. Podsjetimo, on je prošle sedmice podnio ostavku na funkciju premijera koju je obnašao sedam mjeseci.

Jorgos Hulijarakis je novi ministar financija, a predhodno je bio član, grčkog pregovaračkog tima na sastancima sa kreditorima, dok je popularna pop pjevačica Alkistis Protopsalti imenovana ministarkom turizma.

Danas je objavljena anketa koja pokazuje da će Siriza opet pobijediti na izborima, ali većina birača smatra da je on donio pogrešnu odluku tražeći novi mandat. Na drugom mjestu je konzervativna Nova demokratija (ND) sa 19,5 posto poverenja birača, dok su po popularnosti iza nje ultradesna Zlatna zora (Hrisi avgi) sa naklonošću 6,5 posto ispitanika i Komunistička partija Grčke, koju bi podržalo pet odsto glasača.

Prema tom istraživanju, 64 posto Grka vjeruje da je Cipras pogriješio tražeći novi mandat, dok 68 odsto smatra da Grčka treba da ostane u zoni evra po svaku cijenu, čak iako to podrazumijeva dalje restriktivne mjere.