VIJESTI

Travnik obilježava 70 godina od objavljivanja "Travničke hronike"

Izložbom "Konzulska vremena Ive Andrića"

Autor:K. K.

28.8.2015

U povodu 70 godina od objavljivanja Travničke hronike, Zavičajni muzej Travnik priredio je na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad  izložbu pod nazivom "Konsulska vremena Ive Andrića".

Izložba je otvorena danas, a zaljubljenici u književnost i djelo nobelovca Ive Andrića imat će priliku da pogledaju ovu izložbu sve do 5. septembra.

- Ukazivanjem na neke istorijske dokumente i podatke, toponime i prizore iz Travnika, ličnosti i likove, pojedinosti o nastanku i raznim izdanjima  romana. Izložba Konsulska vremena Ive Andrića nastoji  doprinijeti popularizaciji Travničke hronike. Izložba predstavlja ono što je predhodilo nastanku romana "Travnička hronika". Andrić je građu za ovaj roman prikupljao punih 15 godina. Sam naziv izložbe "Konzulska vremena Ive Andrića" je u dosluhu sa podnaslovom romana - kazao nam je Enes Škrgo, autor izložbe i kustos memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

travncika-hronika

Foto: Avaz (Travnička hronika)

U prilog obilježavanju ove godišnjice objavljena je i  prigodna filatelistička koverta i poštanski žig, čime se nastavlja saradnja Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik.

Grafički motiv koverte je naslovna strana prvog, i do sada jedinog, "travničkog" izdanja romana "Travnička hronika" objavljenog 1982. godine u produkciji Narodne biblioteke "Ivo Andrić"  Travnik i preduzeća "Svjetlost" Sarajevo.

memorijalni-muzej

Foto: Avaz (Memorijalni muzej)

Sve poštanske pošiljke koje će danas biti upućene iz Pošte Travnik, imat će  otisnut poseban poštanski žig s motivom ove godišnjice.

Zabilježno je da su radnici Zadružne štamparije Beograd 28. Augusta 1945. godine završili štampanje jednog od najljepših i najvažnijih književnih djela ikada napisanih na južnoslavenskim jezicima, roman Ive Andrića "Travnička hronika" s podnaslovom Konsulska vremena.