GLOBUS

Južna Koreja izvela vojnu vježbu 30 km od demilitarizirane zone

Pyongjang ovo smatra provokacijom

Fena

28.8.2015

Samo tridesetak kilometara od demilitarizirane zone koja dijeli dvije države, snage Južne Koreje izvele su vojnu vježbu u kojoj vojska i avijacija pokazuju svoju snagu gađajući kartonske tenkove ukrašene sjevernokorejskim državnim obilježjima, javlja CNN.

Preko megafona najavljuje se meta koju onda južnokorejski F-15 lovci bombardiraju. Osim vojne moći, prikazane su mogućnosti nadzornog aviona koji može s južnokorejske strane detektirati pokrete na cijelom nebu iznad Sjeverne Koreje.

Uz vojne vježbe, da bi što više bili u stanju pripravnosti, Južnokoreanci svake godine kompjuterski simuliraju odbranu zemlje u slučaju napada ratobornih susjeda sa sjevera.

"Naši vojnici su spremni i sposobni, te imaju hrabrosti boriti se protiv neprijatelja", spremnost južnokorejske vojske za CNN dokazuje jedan od visoko rangiranih pripadnika vojske Južne Koreje.

Ovakve vojne vježbe održavaju se svako tri do pet godina, a u njima sudjeluje oko 3.000 vojnih djelatnika Južne Koreje, ali i SAD-a.

Naravno, ovakve vježbe Pyongyang vidi kao čistu provokaciju, a ništa drugačije nije bilo ni ove godine. Štoviše, vodeća novinska agencija Sjeverne Koreje najavila je napad na SAD ukoliko se vojna vježba održi i dogodine, piše CNN.