CRNA HRONIKA

SUD BIH Vahidin Dobrača osuđen na godinu zatvora

Za krivično djelo organizirani kriminal

Fena

28.8.2015

Nakon razmatranja i prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine je 26. augusta ove godine donijelo i javno objavilo presudu kojom je optuženi Vahidin Dobrača oglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH.

S tim u vezi, Sud je optuženog Vahidina Dobraču osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Optuženi Vahidin Dobrača je proglašen krivim što je kao pripadnik pristupio grupi za organizirani kriminal koju je u periodu od jula do polovine decembra 2014. godine organizirao i kojom je rukovodio A. L., a koja je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge heroin i skank s područja Makedonije, Srbije i Kosova na područje BiH, kao i s područja BiH u Srbiju.

Oni su u BiH opojnu drogu heroin miješali s odgovarajućim supstancama radi uvećanja njene mase, te nakon toga prodavali navedene opojne droge njima poznatim osobama na teritoriji BiH i na teritoriji R. Srbije.

Na osnovu člana 74. KZ BiH od optuženog su oduzeti predmeti koji su korišteni u izvršenju krivičnog djela. Na osnovu člana 188. stav 1. ZKP BiH, optuženi je obavezan da nadoknadi troškove sudskog postupka, o čijoj visini će Sud odlučiti posebnim rješenjem, kao i troškove krivičnog postupka koji se odnose na sudski paušal u iznosu od 100 KM u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude.