CRNA HRONIKA

Tužilaštvo će dokazivati krivicu Ahmeda Fočaka

Počelo suđenje za pokušaj ubistva

M. M.

28.8.2015

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Ahmedu Fočaku (48) za pokušaj ubistva istaknutog člana Jevrejske zajednice Sarajevo Elijasa Elija Taubera u martu ove godine.

Kantonalna tužiteljica Meliha Dugalija pročitala je optužnicu, kojom se Fočak tereti da je 21. marta oko 18 sati u sarajevskom ugostiteljskom objektu "Wiener" prišao do stola za kojim je sjedio Tauber pa, u namjeri da ga ubije, zamahnuo tri puta u pravcu njegove glave metalnim tegom u obliku zarubljene piramide, na kojem je varenjem pričvršćena metalna halka u obliku slova V, težine od skoro kilogram, koji se nalazio na lancu dugom 14 centimetara.

Teg je Taubera udario u desno rame i desnu stranu glave, nanijevši mu lakše tjelesne povrede, a trećim zamahom Fočak je udario u stolicu, koju je Tauber podigao da se odbrani. Teg mu je tada ispao iz ruku, a on je pobjegao sa mjesta događaja.

- Tužilaštvo će dokazati da je optuženi počinio djelo koje mu se stavlja na teret na način opisan u optužnici - kazala je tužiteljica Dugalija.

Dodala je da će navode optužnice potkrijepiti dokazima u vidu saslušanja većeg broja svjedoka te materijalnim dokazima.  

Branilac optužanog Rusmir Karkin kazao je kako će pokušati osporiti pravnu kvalifikaciju krivičnog djela. Dodao je i da je većina dokaza koje je navela tužiteljica, pribavljena na nezakonit način te da se na njima ne može zasnivati osuđujuća presuda.

Fočak se složio s njegovim tvrdnjama da nije namjeravao da ubije Taubera.

- Zna se čime se ubija, vatrenim ili nekim drugim, sigurnijim oružjem. Zašto bih koristio teg kad sam imao dostupno vatreno oružje - rekao je Fočak.

Nastavak suđenja, za kada je planirano saslušavanje Taubera te još jednog svjedoka, zakazan je za 17. septembar.