CRNA HRONIKA

KRIMINAL U manje od tri mjeseca bez autosjedišta ostalo 22 Sarajlija

Potvrđeno istraživanje "Dnevnog avaza" o novom obliku krađa

M. M.

29.8.2015

Piše: M. Mulaosmanović

Nakon što smo prošle sedmice u našem listu objavili kako se sve veći broj Sarajlija u posljednje vrijeme susreće s nestankom zadnjih sjedišta iz automobila, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo stigla je i zvanična potvrda ovih informacija.

Iz policije nam je potvrđeno da su od juna ove godine do danas na području koje pokriva MUP KS, građani prijavili krađu čak 22 zadnja sjedišta!

Porasla potražnja

- Nadležnim policijskim upravama prijavljena su 22 slučaja otuđenja zadnjih sjedišta u automobilima, od čega 13 iz Citroena C4 i devet iz Peugeota 308 - naveli su iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS.

Podsjećamo, u posljednjem mjesecu čak je troje stanara zgrade u ulici Dobrinjske bolnice na broju 15-17 ostalo bez sjedišta. Vozila su bila parkirana na velikom parkingu prekoputa Gimnazije na Dobrinji.

Vlasnica jednog od vozila ispričala nam je tada da je tek nakon što su njoj ukradena sjedišta, u razgovoru s komšijama čula da je takvih slučajeva bilo još u ovom naselju, kao i u drugim dijelovima grada te da je porasla potražnja za sjedištima u servisima.

kradje-sjedista

Sarajliji lopovi ukrali zadnje sjedište, a na parkingu mu ostavili dječije sjedalice

Još jedan Sarajlija koji je ostao bez sjedišta, informaciju o krađi objavio je na na svom profilu na Facebooku. Interesantno je da su lopovi prilikom provale u njegovo vozilo ciljano išli samo na to da ukradu sjedišta, jer su mu na parkingu ostavili autosjedalice, koje su izbacili iz automobila.

Razrađen biznis

Građani su nam ispričali kako iza svega, očito, stoji dobro razrađen biznis. Sjedišta se, prema svemu sudeći, kradu i ugrađuju u automobile koji su iz inozemstva uvezeni kao privredna, odnosno dostavna vozila.

Naime, kako tvrde naši sagovornici, cijena ovih vozila u inozemstvu je niža, a i carina prilikom uvoza je znatno niža za privredna nego za putnička vozila. Naknadno se u ta vozila ugrade sjedišta i preregistriraju se u putnička, čime im se vrijednost uveliko povećava. Kako je potražnja za sjedištima povećana, dovitljivi lopovi lako su izveli računicu i našli nov način da brzo zarade.

Udar na džep

Građani kojima su ukradena sjedišta, doživjeli su još veći šok kada su saznali da se cijena zadnjih sjedišta kreće između 6.000 i 9.000 KM. Vlasnicima vozila koja su kasko osigurana, te troškove pokriva osiguranje. No, oni koji nisu te sreće, kupovinu sjedišta i troškove ugradnje moraju snositi sami.