SARAJEVO

STARI GRAD Osim ploča, mijenjaju se i instalacije stare 70 godina

Naredne sedmice počinje obnova Baščaršijskog trga

E. DRAGUNIĆ

28.8.2015

Obnova Baščaršijskog trga kreće 2. septembra i bit će to najveći infrastrukturni zahvat u gradu nakon agresije. To nam je potvrdio Ibrahim Hadžibajrić (SBB), načelnik općine Stari Grad, koja će zajedno s turskom općinom Osman Gazi iz Burse za radove izdvojiti skoro 1.200.000 KM.

Nove cijevi

- Sav novac je osiguran. Namjerno smo radove pomjerili s proljeća na jesen, jer nismo htjeli raditi u jeku turističke sezone. Rok za radove je 90 dana, tako da se nadamo da će sve biti završeno do kraja novembra - rekao je Hadžibajrić.

Osim ploča, koje će biti iste kao u obnovljenim ulicama Sarači i Bravadžiluk, bit će izmijenjena kompletna podzemna infrastruktura, koja je stara više od 70 godina.

- Izmjena ploča je najmanji problem. Bit će postavljene nove vodovodne cijevi, izmijenjena kišna kanalizacija te instalacije struje, plina i telefona. To i jeste najveći i najvažniji dio posla - kazao je Hadžibajrić.

Dostavna vozila

Za vrijeme radova pješaci će moći neometano prolaziti trgom jer će se radovi izvoditi prvo na jednoj, a nakon toga na drugoj strani. Trgovine i dućani u ovom dijelu uobičajeno će raditi.

- Što se tiče dostavnih vozila, ona su zabranjena u užem dijelu Baščaršijskog trga, a imaju i saobraćajni znakovi. Međutim, često se vozači toga ne pridržavaju - rekao je Hadžibajrić.

ibrahim-hadzibajric-22

Hadžibajrić: Osigurana sredstva

Izvođač radova, firma "Neimari" u srijedu ujutro će, nakon postavljanja zaštitne ograde oko gradilišta, početi s uklanjanjem kaldrme.

Postavljene 1982. godine

Sadašnje ploče su postavljene 1982., a rekonstrukcijom trga bit će završena obnova užeg starogradskog jezgra koja je započela još 2005. godine. Obnovu Baščaršijskog trga radit će firma "Neimari", a implementator je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA).