VIJESTI

Sukob u SDA zbog direktora EPBiH

Zašto Bajazit Jašarević ipak nije imenovan

M. Aš.

28.8.2015

Bajazit Jašarević, kandidat za v. d. direktora „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), kojeg je na tu poziciju predložila Kadrovska komisija SDA, jučer, iako je trebao, nije imenovan na čelnu poziciju ove državne kompanije. Vlada FBiH jučer je ekspresno skinula s dnevnog reda tačku na kojoj je Jašarević trebao biti imenovan za v. d. direktora EPBiH.

Ovo je jučer potvrdio i premijer Federacije Fadil Novalić. On je novinarima kazao da nije bilo vremena za ovu tačku, ali bez dodatnog pojašnjenja.

No, nezvanično saznajemo da je razlog što Jašarević nije imenovan višemjesečni sukob na relaciji Mirsad Kukić - rukovodstvo SDA. Kukić, naime, već mjesecima snažno urgira da na ovu poziciju bude imenovan Nevad Ikanović, rukovodilac u Rudniku Banovići, o čemu je naš list ranije pisao.

Kukić je jučer potvrdio za naš list da je Ikanović bio jedan od kandidata za direktora EPBiH, ali da su organi stranke odlučili drugačije.

- Poštujem svaku odluku SDA. Ali, više nije ni bitno jesam li ja zadovoljan ili ne. Mislim da je Ikanović jedan od najboljih kandidata za ovu poziciju, jer je riječ o vrsnom rudarskom inžinjeru. Ali, ono što stranka odluči, ja ću poštovati. Podržat ću izbor Jašarevića, ali taj izbor mora proći sve procedure i biti urađen po Statutu – kaže Kukić.