VIJESTI

KORAK NAPRIJED, NATRAG DVA Zbog koga Izetbegović strahuje od reformi?

Evropski diplomata otkriva razlog nestabilnosti BiH

T. LAZOVIĆ

28.8.2015

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH, prema svemu sudeći još nema političke hrabrosti da pristane na provođenje suštinskih reformi, tvrdi za "Dnevni avaz" visoki evropski diplomatski izvor. Izetbegovićevo kolebanje direktno slabi bošnjački politički faktor koji je presudan za sudbinu države i izaziva njenu stalnu nestabilnost i onemogućava efikasno funkcioniranje.

Krhka vlast

Kako nam je rečeno u vrlo otvorenom razgovoru pod uvjetom anonimnosti, Izetbegović, kao najviše pozicionirani bošnjački političar i čelnik stranke koja je 25 godina u vlasti, sve više se smatra najodgovornijim za nestabilnost koja traje i nakon oktobarskih izbora. Krhka vlast koja je formirana, faktički, ne funkcionira. Rijetke reforme su izuzetak, a ne pravilo. BiH nema vremena da napreduje sporo, kažu naši izvori. Korupcija je, čini im se, preduboka, a njeno korijenje prejako.   

Evropska unija, koja je ojačala svoju ulogu i aktivnost posljednjih mjeseci, tvrdi diplomata angažiran direktno u Sarajevu, u ovakvoj vlasti ne pronalazi partnera za stabilizaciju države.

- Izetbegović je sam htio voditi proces formiranja vlasti i vidite šta smo dobili. Čini nam se da mnogo više vremena troši na probleme koje ima unutar svoje stranke nego na probleme koje imaju građani i država - kaže rezignirano evropski diplomata.

Uprkos činjenici da je reformska agenda usvojena, kao i izmjene Zakona o radu FBiH, evropski diplomati nisu ohrabreni, naprotiv, smatraju da je način prolaska tih odluka samo dokazao da ovakva vlast nema kapaciteta.

- Ako Izetbegović misli za svaku reformu formirati novu koaliciju, onda će njihovo provođenje trajati beskonačno, a ovoj državi se žuri. Mi se nećemo i nismo miješali u formiranje vlasti, ali Izetbegović hitno mora odlučiti jesu li mu važnije neke stranačke veze ili država. EU je uložila veliki kapital u posljednje vrijeme i ako on nije partner s kojim će BiH dobiti stabilnost, onda ćemo tražiti druga rješenja, a građani će čekati - tvrdi diplomatski izvor.

Posljednji kvartal

Evropski diplomati podsjećaju na put koji je Hrvatska prošla do ulaska u Evropsku uniju od momenta pada Ive Sanadera i početka obračuna s korupcijom i kriminalom, te upozoravaju da provođenja reformi neće biti „bez žrtava".

- Kada sredinom posljednjeg kvartala ove godine shvatimo da nijedan zakon niti izmjena u FBiH ne mogu proći bez porođajnih muka, da Izetbegović mora pregovarati i sa svojim poslanicima u Parlamentu BiH, za ovu zemlju bit će prekasno. Sve više nam se čini da je BiH talac Izetbegovićevog straha od onoga što će donijeti reforme koje su potpisali svi, pa i on - zaključuje diplomata.

Ko lovi u mutnom

Funkcionalna vlast po vertikali u BiH više ne postoji i to je vrlo loše, tvrdi diplomata.

- Mnoge stranke ponašaju se kao opozicija, a zauzimaju odgovorne pozicije. To je potpuni rašomon, gdje samo HDZ i SDA priznaju da su u vlasti, a SBB da je u opoziciji. Svi ostali love u mutnom kao da izborna kampanja nikada nije ni prestala. To je posebno porazno za one stranke koje tvrde da su probosanske, a svojim ponašanjem onemogućuju da država djeluje. Ili izađite iz vlasti ili preuzmite odgovornost - poručuje diplomata EU.