VIJESTI

IZA KULISA SAMITA U BEČU Vučić dominirao, Zvizdića ni na mapi

Ko je s kim razgovarao, a ko se krio

S. DEGIRMENDŽIĆ

28.8.2015

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić je tokom dva dana samita u Beču bio glavna zvijezda, a činjenica da je on na konferenciji za novinare govorio u ime zapadnog Balkana to dodatno potvrđuje. S druge strane, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, iako je formalno morao imati jednak status, nije bilo ni na mapi. I to je, očito, opravdana i važna poruka samita.

Bez rezultata

Nije bilo događaja i obraćanja zvaničnika EU na kojima nije spomenut Vučićev doprinos regionalnoj saradnji, aktivnostima na stabilizaciji sigurnosnih prilika te onome što Srbija čini na rješavanju problema migranata.

No, Zvizdić se nije mogao pohvaliti konkretnim rezultatima bh. vlasti. Kazao je to i sam obraćajući se na sjednici premijera posvećenoj ekonomskoj situaciji i reformskim procesima.

- Iskreno vjerujem da ću sljedeći put kada se budemo sastali na ovako značajnom skupu, imati tu čast da vas informiram o konkretnim rezultatima koje smo postigli - kazao je Zvizdić.

Inače, i novinari su se pitali zašto su predstavnici BiH i drugih zemalja Balkana, izuzev Vučića, ali i premijera Albanije Edija Rame, tako blijedo predstavili svoje potrebe i svoj odnos naspram EU. S koliko su žara spremni braniti svoje stavove, Vučić i Rama su najbolje pokazali na Forumu civilnog društva, održanom u srijedu uvečer, također u Beču.

Tom skupu prisustvovali su i komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johanes Han (Johannes Hahn) i ministri vanjskih poslova BiH i Crne Gore Igor Crnadak i Igor Lukšić te predstavnici nekoliko regionalnih nevladinih organizacija i poduzetnika, među kojima i iz BiH, koji su otvoreno govorili o tome kakvi su njihovi problemi u radu zbog nemara vlasti.

Teške reforme

Na ovom skupu bilo je najavljeno i Zvizdićevo učešće, ali on se nije pojavio. Zato su srbijanski i albanski premijeri to vrijeme iskoristili za konstruktivnu diskusiju, a čak su ostali sat duže od planiranog vremena na forumu. Vučić je rekao da je Srbija počela s teškim reformama uprkos prošlogodišnjim poplavama, naglasivši da su doneseni novi zakoni o privatizaciji, radu, da su počele mjere fiskalne konsolidacije, da su smanjene plaće u javnom sektoru i penzije...

U veoma srdačnom razgovoru s premijerom Ramom, s kojim se u jednom trenutku čak i zagrlio, Vučić mu je zahvalio na smirivanju tenzija između Srbije i Albanije.

Rama: Ima li u džepovima šta za nas

Albanski premijer je na Forumu civilnog društva, obraćajući se komesaru Hanu, kazao da je veoma bitno da balkanske zemlje dobiju novčanu pomoć.

- Izvinite, ali moj današnji susret s Aleksandrom više nije istorijski. To je sada već rutina. Sutra niko neće pričati kako smo se sastali. Ono što će pitati je šta smo donijeli sa ovog sastanka. Ima li nečega novog u njihovim džepovima za nas ili su donijeli samo dobre namjere - kazao je Rama, na što mu je komesar Han odgovorio da se ponekad osjeća tako kao da se EU „doživljava kao bankomat“.

"Ko to tamo peva" ili "Brzi i žestoki"

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak također se nije imao čime pohvaliti kada je u pitanju napredak BiH, pa je na forumu sve zemlje regiona „strpao u isti koš“.

Crnadak s kolegama ministrima: Ko je iz kojeg filma

- Nažalost, naše ekonomije su se u prethodno vrijeme kretale kao autobus iz regionalno popularnog filma “Ko to tamo peva” - veoma sporo, sa čestim stajanjem, a kada se kreću, to čine uz mnogo poteškoća i prepreka. Nadam se da ćemo u budućnosti ličiti na film “Fast and Furious” (Brzi i žestoki, op. a.).

Čović: Učiti iz Vučićevog nastupa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović komentirao je jučer za „Avaz“ činjenicu da su Srbija i premijer Vučić dominirali bečkim samitom.

- Gospodin Vučić se zaista nametnuo kao nezaobilazan faktor u samoj pripremi ovog samita i zaista je izborio jednu takvu poziciju. Mi iz toga možemo učiti i izvući značajne pouke. U tom kontekstu svakako je važan nastavak saradnje i intenzivnih kontakata sa Srbijom - kazao je Čović.