VIJESTI

Planinari iz BiH na najistočnijem vrhu u Sloveniji

U organizaciji sarajevskog PSD "Energoinvest"

Fena

28.8.2015

U organizaciji sarajevskog PSD "Energoinvest" 27 planinara iz više bh gradova, predvođeni vodičima Hasnom Smječanin i Huseinom Šabićem, pohodili su planinu Pecu na istoku Karavnki. To je najistočnija planina u Sloveniji, a njen najviši vrh je Kordeževa glava odakle se na nadmorskoj visini od 2.126 metara pružaju široki vidici.

- Početak uspona, podsjeća na našu Vranicu iz pravca Jezernice. Na visini od 1.665 m je lijepo uređen planinarski dom kojim upravlja PD Mežica i u kojem smo nakon uspona prespavali. U blizini doma je pećina kralja Matijaža u kojoj je statua kralja. Legenda kaže da je tu sakrio svoju vojsku od neprijatelja. Na vrh od doma vode dvije staze. Jedna je zahtjevna osigurana planinarska staza - ferata, a druga je obična (tehničke nije zahtjevna) planinarska staza. S najvišeg vrha Kordeževa glava pogled seže na istok gdje je Ušlja gora, a iza u daljini se vidi Pohorje, na jugoistoku je Smrekovško planinski lanac, a na zapadu Raduha, na jugozapadu su Kamniško-Savinjske Alpe s markantnom Ojstricom - pojašnjava alpinistica Smječanin, rezimirajući pohod bh planinara na Pecu.

Planina Peca omeđena je dolinama Topla i Meža na jugu, a na sjeveru su Drava, Globašnica i Bistrica u Austriji. Dvije trećine planine su u Austriji, a najviši vrh je u Sloveniji i granica prolazi pored samog vrha.

UNESCO je 2013. godine proglasio Karavnke za geopark koji obuhvata više općina u Sloveniji i Austriji. Planina Peca se nalazi u tom geoparku koji obuhvata više geoloških objekata te prirodna, arheološka, historijska i tehnička znamenja.

Planinari iz BiH su posjetili u Podpeci muzej posvećen rudarstvu, sa zanimljivim eksponatima i mineralima.

U Črnoj na Koroškem (Koruškoj) ih je primila gradonačelnica Romana Lesjak koja im je pokazala Rudarski muzej i lično predstavila muzej koji je posvećen olimpijcima tog kraja. Među sedam olimpijaca je i Tina Maze.

- Tu se zanimljivi eksponati, od starih skija do opreme koju su koristili olimpijci. Dosta eksponata ima i sa XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Nekako čovjeka obuzme sjeta, a starije planinare jugonostalgija. Zaista je čast da jedna gradonačelnica izdvoji svoje vrijeme i predstavi vam mjesto. Tako rade ljudi koji vole svoj kraj i žele mu uspjeh - kaže Smječanin.

Nakon planinarskog pohoda, turistički obilazak je iz Črne nastavljen u Mežici obilaskom nekadašnjeg rudnika olova i cinka koji je pretvoren u muzej pod nazivom Peca Underground.

- Tuneli kojima je kopana ruda sežu do pećine kralja Matjaža i dalje. Rudnik je zaista velika atrakcija. Ima kustosa koji je ranije radio u rudniku i poznaje svaki njegov kutak kao i tehnologije koje su korištene kroz vjekove za eksploatisanje rude. Vozite se malom prugom u vagončićima koje su nekada rudari koristili. Predstavljeno je kopanje rude od najstarijeg vremena do zatvaranja rudnika. Simulirana je i eksplozija u rudniku. U rudniku možete voziti bicikla i kajake. Rudnik osim vlastitih prihoda izdržava i fabrika akumulatora Topla - pojašnjava Smječanin i dodaje da su boravak u Sloveniji prošlog vikenda bh planinari završili posjetom Mariboru.