GLOBUS

Poginulo najmanje deset civila na granici između Indije i Pakistana

Zaoštravaju se odnosi između dvije nuklearne sile

Srna

28.8.2015

Najmanje deset civila je poginulo, a oko 50 ranjeno u pucnjavi koja se dogodila na granici između Indije i Pakistana, saopštili su zvaničnici.

Šest pakistanskih civila poginulo je u blizini grada Sialkot, u pakistanskoj provinciji Pendžab, dok je četvoro indijskih seljana poginulo u indijskom dijelu Kašmira, saopštili su vojni zvaničnici ove dvije države.

U saopštenju pakistanske vojske navodi se da je 46 lica, među kojima 22 žene, ranjeno u pucnjavi na granici koja se dogodila sinoć, prenio je AFP.

Indijske vlasti saopštile su da su četiri lica poginula, a osam ih je ranjeno u ovim sukobima koji su se nastavili jutros.

Kao i ranije, ove države međusobno se optužuju za odgovornost za izbijanje sukoba.

Od kada je 1947. godine nastao Pakistan od većinski muslimanskih dijelova britanske kolinijalne Indije, ove dvije države su vodile tri rata.

Prvi indijsko-pakistanski rat /1947-1948/ završio se podjelom Kašmira na indijski i pakistanski dio. Drugi rat /1965/ okončan je bez formalnog pobjednika i bez promjena granica, dok je treći indijsko-pakistanski rat /1971/, završen indijskom pobjedom i stvaranjem Bangladeša.

Uprkos primirju koje je potpisano 2003. godine, Indija i Pakistan povremeno obnavljaju neprijateljstva u Kašmiru.

Kašmir je podijeljen između Indije i Pakistana, ali obje države smatraju da treba da im pripadne čitav region.