LIFESTYLE

DONJA ORAHOVICA Roda ostavila jato, pa se vratila po svoje mladunče

Dvanaest godina slijeću na kuću Ševke i Remza Karić

Autor:H. Č.

28.8.2015

Dvanaest godina nekoliko roda slijeće na jedan isti odžak kuće Ševke i Remza Karić u gračaničkom naselju Donja Orahovica. Vlasnici kuće su, kako bi odžak u aprilu koristili za grijanje, gnijezdo pokušali premjestiti na drugi odžak, ali im to rode nisu dozvoljavale, pa su se domaćini pomirili sa sudbinom i rodama ostavili mjesto za njihovo gnijezo.

Rode, koje su rijetkost u ovom kraju, dolete u aprilu, izlegu dvoje -troje mladih, hrane se žabama, gušterima, ribama i zmijama iz rijeke Spreče, a onda krajem avgusta polijeću na daleki put, u toplije krajeve.

mldunce-iscekivalo-majku

Foto: H. Čalić (Mlada roda ustala od jata, pa dočekala majku)

- Prije tri dana, nad našim krovom okupilo se jato roda. Bilo ih je dvadesetak, došle sa svih strana, kružile su, nad krovom, lupale krilima, pripremajući se na dalek let, dug nekoliko hiljada kilometara. Sutradan ih nije bilo, ostala je mlada roda, tužna, okrećući se na sve strane i osluškujući, hoće li se pojaviti njeni roditelji. Bila nas je uhvatila panika, jer bi ona uginula sama, od tuge i samoće uginula. Dan nakon toga, pojavila se njena majka, prepoznali smo je. Vratila se sa leta, da vidi šta je sa njenim mladunčetom. Trebalo je vidjeti tu obostranu radost. Ne znamo da li je mladunče bilo bolesno, ali se nije pripremilo za delek let. Jutros u gnijezdu više nije bilo ni majke niti mladunčeta. Odletjeli su za svojim jatom. Zbog toga nam je drago, ali ćemo biti radosniji na proljeće, kada nam se naše rode vrate. Ovo selo i narod sada se navikao na rode - kažu Ševko i hadži-hanuma Remza Karić.