BIH

SUĐENJE RATKU MLADIĆU Svjedokinja odbrane danima umanjuje srebreničke žrtve

Ostala pri iskazu

(N. K.)

28.8.2015

Vještak Odbrane za demografiju Svetlana Radovanović je na suđenju Ratku Mladiću ostala pri iskazu da je u masovnim grobnicama povezanim sa padom Srebrenice bilo i osoba koje su stradale prije jula 1995. godine, javlja BIRN – Justice Report.

- Ja i dalje smatram da su na spisku Tužilaštva lica koja su poginula prije 1995. Ta lica su mogla biti pronađena u grobnicama, ali... to što je neko nađen u grobnici, ne znači da je stradao u julu 1995. - rekla je Radovanović.

Ona je kazala da to proizlazi iz dokumenata Armije i Ministarstva odbrane BiH, u koje su i demografski eksperti Tužilaštva imali uvid.

Na sugestiju tužilaca, Radovanović je potvrdila da se koristila spiskom žrtava iz 2009. godine, a da ažurirani spisak sačinjen 2013. “nije uzela u obzir”. U tom ažuriranom spisku, čulo se u sudnici, ispravljene su greške u vezi sa 80 od ukupno 220 osoba, za koje su postojali podaci da su smrtno stradale prije 1995. godine.

Generala Mladića, tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za genocid počinjen nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je enklavu u istočnoj Bosni 11. jula 1995. zauzela ta vojska. Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca.

Radovanović je jučer završila svjedočenje, koje je trajalo od ponedjeljka, a zatim su Mladićevi branioci nastavili da ispituju svog svjedoka Simu Tuševljaka, koji je iskaz započeo još u julu. Tuševljak će na pitanja zastupnika Odbrane nastaviti da odgovara u ponedjeljak, 31. avgusta.