SPORT

AMEL TUKA ZA "AVAZ" Dođite da slavimo zajedno!

Uoči večerašnjeg dolaska u BiH i susreta s bh. nacijom

V. BEGUNIĆ

28.8.2015

- Uvijek sam volio svoju sreću dijeliti s roditeljima, prijateljima, našim narodom, koji smatram zaslužnim za svoj uspjeh. Čuo sam da mi pripremaju doček, ne znam sve detalje, ali samo mogu poručiti, dođite da slavimo zajedno. Volio bih da bude i organiziran prijevoz, da dođe svako kome se dolazi.

To je u razgovoru za "Dnevni avaz" rekao Amel Tuka, koji će danas u 6.45 sati poletjeti iz Pekinga, gdje je u proteklih 15 dana uživao u svim počastima koje može doživjeti jedan vrhunski sportista.

Mjesto u historiji

Naš atletski šampion je, razumljivo, uzbuđen i sretan uoči večerašnjeg dolaska na Sarajevski aerodrom i prvog susreta s bh. nacijom nakon historijskog uspjeha u Kini. Bronzom iz Pekinga osigurao je sebi mjesto u historiji bh. i svjetskog sporta.

Pitali smo ga da li se od silnog uzbuđenja mogao prisjetiti ko mu je prvi čestitao.

tuka-kenija

Tuka dobio na poklon Rudišin dres

- Na stazi je to bio David Rudiša (Rudisha). Čestitali smo jedan drugome. Od naših, Hamza Alić, a porukama iz BiH, stvarno ne znam. Toliko ih je stiglo da ni broja ne znam. Ali, hvala svima - kaže Tuka, koji je s Rudišom i zamijenio dresove.

“Luda” sezona

Ova, "luda" atletska sezona je na izmaku. Zanimalo nas je još, prije večerašnjeg slavlja, kakvi su mu planovi do kraja, na kojim mitinzima će se još pojavljivati.

- Dobio sam dosta poziva. Zvali su na mitinge u Zagreb, Roveretu, Rijeti... Ali, vrijeme je da se stane na loptu i ode malo na zasluženi odmor. Imam još 11. septembra finale Dijamantne lige u Briselu i to je sve za ovu godinu. Prvo ću malo na more - otkrio je Tuka, koji bi sezonu mogao i okončati naslovom najbržeg svjetskog atletičara na 800 metara.

Maneken "Nikea"

Naš atletičar uspješno je finalizirao i ugovora sa proizvođačem sportske opreme "Nikeom".

- Ugovor je odličan, ali ne bih sada o detaljima. Zadovoljan sam, prezadovoljan. U svakom slučaju, veoma poticajno za naredni period i nove napore - kaže Tuka.

Selfi s timom

tuka-selfi-28

Tuka ustupio "Avazu" selfi napravljen u Pekingu

Tuka je iz Kine poslao "Avazu" i čuveni selfi iz Pekinga nakon osvojene bronze.

- Dobro sam se zabavio pa je red bio i da se proslavi. Uzeo sam mobitel svog menadžera Klaudija Arduinija (Claudio) i slikao sebe pa onda i sve zajedno, svoj italijanski tim, na čelu s trenerom Đovanijem Gidinijem (Giovanni Ghidini), koji je fantastičan - ističe Tuka.

Bose je smiješan

Pitali smo Tuku, razumljivo, za komentar o optužbama Francuza Pijera Ambrozija Bosea (Pierre Ambroise Bosse), koji je posumnjao da su on i srebreni Poljak Adam Ščot (Kszczot) bili dopingovani.

- Pročitao sam to i samo sam se nasmijao. Šta drugo da uradim. Bio sam na doping-kontroli nakon kvalifikacija, ali i nakon finala. Oduvijek je obaveza svakog osvajača medalje da se podvrgne doping-kontroli - ističe Tuka, koji je dodao da rezultate testa ne zna, jer ih on i ne dobiva.