NAUKA

INTELIGENTNE ŽIVOTINJE Pogledajte kako kit ubica "peca" ptice

Pojedini aktivisti traže da se orkama dodjeli status "osobe koja nije čovjek"

A.U.

27.8.2015

Poznato je da su kitovi ubice, odnosno Orke, izuzetno pametne životinje koje plijen love ne samo brzinom i snagom, nego i inteligencijom.

To pokazuje i video koji je objavio The Online Fisherman, a prikazuje jednu orku koja je ulovila manju ribicu i koristila je kao mamac pticama.

Orka stprljivo čeka dok se jedna od ptica „ne upeca“, nakon čega je zgrabila s lakoćom. Ova orka, iako živi u zatočeništvu, pokazuje visoku sposobnost samostalnog preživljavanja.

Kada je je u pitanju procjenjivanje inteligencije životinje, naučnici obično uzimaju odnos veličine mozga i tijela. Kod orke taj odnos je sličan kao u šimpanzi, no neki naučnici smatraju da ova formula ne treba važiti za morske sisare koji često pokazuju da su inteligentniji od predviđanja naučne zajednice.

Ovo nije prvi slučaj da je orka na ovakav način pokušavala uhvatiti ribe. Naime, 2006. godine naučnici su vidjeli da jedan pripadnik te vrste pljuje manje ribice na površinu vode, mameći ptice koje bi kasnije uhvatio. Osim što su inteligentne, orke su i jako snažne i brze, te mogu dostići brzinu od preko 55 kilometara na sat. 

Zbog visoke inteligencije koje pokazuju pojedini aktivisti za zaštitu životinja tražili su da se orkama da status „osobe koja nije čovjek“, te na taj način zabrani bilo kakvo zatvaranje.

Intesantno, orke mogu biti jako "okrutne" prema drugim životinjama. Zabilježeni su slučajevi gdje se, doslovno, igraju dobacujući tijelima manjih foka, a to često služi i za učenje njihovih mladunaca.

Uprkos tome, do sada nije zabilježen nijedan slučaj gdje bi orka ubila čovjeka u divljini. Zabilježeni su slučajevi da napadaju ljude ukoliko se nalaze u zatočeništvu.