KOLUMNE

Nisko, zlosusjedski!

Zoran Milanović

E. Ma.

27.8.2015

Kao mlijeko na koje domaćica potpuno zaboravi i ono iskipi po šporetu, u srijedu je iskipjela i hrvatska iskrenost i dobronamjernost prema BiH. I dok, istovremeno, na samitu u Beču zaglušuje jačina hiljadu puta izgovorenog termina „regionalna saradnja“, u danu koji je trebao biti historijski za bh. mljekare, Hrvatska, sa premijerom Zoranom Milanovićem na čelu, uložila je prigovor.

Kamioni sa proizvodima iz četiri bh. mljekare licencirane za izvoz proizvoda na višemilionsko tržište EU, zaustavljeni su na granici s našim zapadnim susjedima. Milanovićeva Hrvatska koja je odskoro dio jedne velike evropske porodice, blokirala je bh. proizvode u posljednjoj sekundi. 

S te strane granice niko apsolutno nije naveo razlog zbog te odluke, a mogu se čuti stavovi pojedinaca iz vlasti da je „Hrvatska dosta gurala BiH“, a premijer Milanović još se nije oglasio u povodu ove odluke.

I dok je Hrvatska zabranila uvoz bh. mlijeka, na policama naših supermarketa više od 90 posto proizvoda je porijeklom iz susjedne zemlje. I dok Bosnom teče “med i mlijeko”, ali iz Hrvatske, susjedi su zakočili razvoj naših mljekara i farmi. Onako nisko, zlosusjedski.