KOLUMNE

Bečki valcer

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

27.8.2015

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) balkanskim političarima u Beču stavio je do znanja kako se moraju oprostiti s razmišljanjima da će Evropska unija rješavati njihove probleme.

- EU može nuditi pomoć, upozorava i ukazuje, ali na kraju odluku moraju donositi zemlje regiona - upozorio je Štajnmajer.

Kao pozitivan primjer opet je uzeta Srbija, ali i Kosovo, za kojim BiH počinje vidno zaostajati. Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) istakao je kako su Srbija i Kosovo dokazali da su sposobni „preskakati vlastite sjenke“.

Preskakanje vlastite tamne sjene ono je što u BiH već dugo, s političkim “liderima” koji su sposobnost ostavili iza “lojalnosti”, ne žele, neće i na koncu ne znaju uraditi.

Prisjetimo se, ta ključna riječ sposobnost, u njenom pravom, a ne pervertiranom smislu (ne, dakle, kao lopovluk) upravo je preko SDA protjerana iz bh. političkog vokabulara još devedesetih godina. I, zahvaljujući istim vlastodršcima, ta se nekorumpirana vrlina poput izgnanika u Bosnu još nije sasvim uspjela vratiti.

Dok drugi grabe naprijed, Bosanci, predvođeni ovaj put Denisom Zvizdićem, opet zaostaju, gledajući nemoćno kako vozovi prolaze.

A EU će ostati partner u provođenju reformi u regionu samo onim domaćim liderima koji budu vukli prave poteze, rečeno je baš svima u Beču.

- Nema potrebe da čekamo neke januare ili druge termine iduće godine. Otvorite poglavlja (za EU) umjesto da podižete ograde i ostavljate nas vani - uskliknuo je Ivica Dačić kada je čuo pohvale zbog dogovora s Kosovom.

I opet, samo Bosanci nisu smogli nešto konkretno zatražiti, jer suviše su svikli rastaljivati se čaršijski!? Poslije prvih stotinu dana na vlasti, poslije četvrt stoljeća iluzija i prodaje magle, u BiH se nešto mora promijeniti upravo u političkom vrhu. Jer, ne možete očekivati promjene ako stalno radite iste stvari s istim ljudima.