BIH

Amnesty International poziva bh. vlasti da se posvete pronalasku nestalih

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba 30. augusta

Fena

27.8.2015

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba 30. augusta, međunarodna humanitarna organizacija sa sjedištem u Londonu, Amnesty International (AI), poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da se istinski posvete pronalasku 8.000 osoba koje su prisilno nestale u ratu od 1992. do 1995. godine i da obezbijede pristup istini i pravdi i osiguraju socio-ekonomska prava porodicama nestalih.


Tokom jula i augusta, na stotine aktivista Amnesty Internationala pisalo je predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovina Denisu Zvizdiću kako bi on lično apelovao na vladu da implementira Zakon o nestalim osobama, koji je usvojen još 2004., ali nikada nije primijenjen.

Ovim zakonom se predviđa osnivanja fonda za pomoć porodicama nestalih koji bi garantovao njihova socijalna i ekonomka prava.

Ove porodice su mahom siromašne jer su izgubile hranioce porodice tokom rata, navodi se u saopćenju Amnesty Internationala.

Amnesty International također poziva vlasti da osiguraju adekvatne resurse za Institut za nestale osobe kojem se iz godine u godinu smanjuje finansiranje, a što zauzvrat usporava proces pronalaska i identifikacije žrtava.

Pored toga, suđenja ratnim zločincima skoro pa nikada ne rezultiraju otkrivanje novih grobnica. Stoga, AI također poziva pravosuđe u BiH da se aktivnije uključi u rješavanje slučajeva nestalih osoba.