BIH

VASVIJA VIDOVIĆ O OPTUŽNICI PROTIV ORIĆA Ovakav potez Tužilaštva BiH bio je potpuno nepotreban

Advokatica ratnog komandanta Srebrenice najavila da će uložiti prigovor

D. K.

27.8.2015

Advokatski tim Nasera Orića uložit će prigovor na optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv ratnog komandanta Srebrenice, potvrdila je za "Avazov" portal Orićeva advokatica Vasvija Vidović.

- Borit ćemo se svim pravnim sredstvima jer smatramo da je sve što se tiče tih događaja već suđeno u Hagu - kazala nam je Vidović, reagujući na današnji potez Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, nakon višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji sa Državnom Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP- om RS, podigao je optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

Optuženi se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu komandanta i pripadnika snaga Armije RBiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

U optužnici se navodi da su optuženi, tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili troje zarobljenika srpske nacionalnosti. Također, terete se za kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SFRJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. 

naser-oric

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić (Foto: Arhiva)

Vidović je podsjetila da je i bijeljinsko tužilaštvo vodilo istragu protiv Orića, te da s tog aspekta nije iznenađujuće da je podignuta optužnica.

- Međutim, te optužbe njemu nisu bile predočene do danas. Prema tome, malo me iznenadila činjenica da je optužnica podignuta isti dan kada je on, navodno, saslušavan - rekla je Vidović, dodajući da nije upoznata sa sadržajem optužnice.

- Nisam vidjela dokaze koje tužilac ima, ali čujem da se kao saizvršilac pominje neka ženska osoba. Nikada nisam čula da je u Orićevoj blizini djelovala takva osoba - navela je Vidović.

Istaknula je da je o Orićevoj eventualnoj odgovornosti vođena istraga duži vremenski period, ali smatra kako je potpuno neumjesno proganjati ljude koje je istražio haški tužilac, koji je proveo vrlo detaljne istrage.

- I gospođa Carla Del Ponte (bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala, op.a.) tada je izjavila da nije bilo dokaza za ta navodna ubistva. Razmatrana je i njegova individualna krivična odgovornost u Hagu, a ne samo komandna. Tužilaštvo tada nije našlo osnova ni da ga optuži, a kamo li osudi - naglasila je Vidović.

Smatra da je ovakav potez Tužilaštva BiH bio potpuno nepotreban, jer postoji jako mnogo predmeta teških zločina koji stoje u Tužilaštvu.

- Zaista mi je žao da se Tužilaštvo BiH ne bavi velikim zločinima koji su se desili na prostoru BiH, a Oriću je već presuđeno u Hagu - zaključila je Vidović.