BIH

Arnaut: Ova zemlja je punu godinu dana bila bez ministra sigurnosti

Na sjednici Predstavničkog doma

A. Nu.

27.8.2015

21:21 Završene je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Slijedeća sedmica je, kako je najavila predsjedavajuća ovog doma PSBiH Borjana Krišto, zakazana za 16. septembar. 


Primljena je k znanju usaglašena reformska agenda u vezi s evropskim putem BiH. Usvojen je i zaključak u kojem stoji da Predstavnički dom PSBiH traži od vlada kantona, entiteta i Vijeća ministara BiH da, u roku od 30 dana, dostavi informaciju i upozna PSBiH do kada će biti završen akcijski plan reformske agende za period od 2015. do 2018. godine.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije PSBiH za 2014. godinu.
Primljena je k znanju Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2014. godini. Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH obavezuje Ministarstvo sigurnosti BiH i Vijeće ministara BiH da izrade i PSBiH u roku od 60 dana dostave informaciju o potrebnim izmjenama zakona i propisa u BiH koji bi omogućili bržu i efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Također je usvojen zaključak
da, ubuduće, informacija o stanju sigurnosti u BiH treba sadržavati podatke razvrstane po spolu, gender analizama u relevantnim dijelovima izvještaja, te da se vodi računa o rodno osjetljivom jeziku, u skladu sa Akcijskim planom BiH o provođenju Rezolucije Ujedinjenih naroda 1325 "Žene, mir i sigurnost".

Usvojena je poslanička inicijativa Senada Šepića koja glasi: "Predstavnički dom PSBiH zadužuje Kolegij Doma da svaka tri mjeseca u pripremi i utvrđivanju dnevnog reda sjednice Doma utvrdi obaveznu tačku dnevnog reda s nazivom: Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu."

Nije usvojena poslanička inicijativa Denisa Bećirovića koja glasi: "U roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u dnevni red Predstavničkog doma PSBiH da bude uvrštena tačka pod nazivom: Informacija Vijeća ministara BiH o posebnim paralelnim odnosima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Republike Srbije, s posebnim osvrtom na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Usvojena je odluka o imenovanju članova PSBiH u Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta. Predstavnički dom PSBiH u pomenuto tijelo imenovao je Nikolu Lovrinovića, Ognjena Tadića, Nerminu Kapetanović, Halida Genjca, Sašu Magazinovića, Fehima Škaljića, Aleksandru Pandurević, Milicu Marković, Sifeta Podžića, Ljilju Zovko, Zdenku Džambas i Nebojšu Radmanovića.

Dom je izabrao Antu Borasa na mjesto zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Nije usvojen prijedlog rang - liste od tri kandidata za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete. Zaključeno je da Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH odmah pristupi novom provođenju procedure za izbor tri člana Upravnog odbora Agencije.

Iz Predstavničkog doma u Privremenu zajedničku komisiju oba doma PSBiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora PSBiH imenovani su Maja Gasal - Vražalica, Predrag Kožul i Borislav Bojić. 
 

20:00 Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma PS BiH.

19:29 U toku je pauza sjednice Predstavničkog doma PSBiH. Poslanici će se nakon 20 minutne pauze vratiti u poslaničke klupe kako bi glasali i dali zaključke o današnjem utvrđenom dnevnom redu. 

19:13 Rasprava je nastavljena i oko izbora tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete. Na izbor po stranačkoj osnovi upozorio je poslanik SBB-a Damir Arnaut, dok su drugi poslnici iz vladajućih struktura pak kazali da je bitna nacionalna struktura u raspodjeli ovih pozicija.

- Ovdje je najveći problem što sva tri najviše rangirana kandidata imaju vrlo jake stranačke veze. Nije tajna na koji način je ova rang lista poredana, dakle, na isti način na koji vladajuća većina to radi i po pitanju drugih imenovanja. To je zaista najveći problem, a SBB je na to do sada puno puta upozoravao i ukazivao da se ljudi trebaju birati na osnovu njihove kompetentnosti, a ne na osnovu stranačke linije, što nije ovdje slučaj - kazao je Arnaut.

18:24 Na sjednici Predstavničkog doma trenutno se raspravlja o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2014. godini, koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić kazao je kako on nema raspoložive mehanizme u sadašnjim propisima za operativno djelovanje na rad policijskih službi. Ipak, pored toga najavio je da će biti hapšenja odgovornih za krivična djela koja se čine na teritoriju BiH.

- Biće spektakularnih hapšenja, ja vam obećavam i neki će polagati račune - kazao je je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon tvrdnje nekih da nadležni organi ne rade svoj posao. Naglasio je da u BiH nema smanjenja stepena kriminaliteta, već se radi isključivo u smanjenoj aktivnosti policijskih struktura na otkrivanju krivičnih djela.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut osvrnuo se na zajedničku konstataciju svih poslanika, ali i ministra sigurnosti, koji kako je i sam kazao nema operativne nadležnosti nad radom policije.

- Evo i Senad Šepić se složio s tim da ministar sigurnosti nema operativnu nadležnost nad radom policije pa nudi zaključak da se to promjeni i da usvojimo zakone koji će ministru sigurnosti konačno dati tu nadležnost. Odgovorite mi onda zašto se prije godinu dana glasalo za smjenu ministra sigurnosti BiH s obrazloženjem da nije poslao policiju da tuče narod. tad ste rekli da ima operativne nadležnosti - kazao je Arnaut, dodajući da je bilo bitno imenovati novog ministra sigurnosti, na šta se čekalo godinu dana.

- Ova zemlja je punu godinu dana bila bez ministra sigurnosti. Da ste imali odgovornost prema ovoj zemlji, da ste tada nudili zaključke za imenovanje novog ministra sigurnosti možda ovaj izvještaj za 2014. godinu ne bi bio ovako katastrofalan - istakao je Arnaut.

Arnaut je kazao i da ne treba postojati pozicija i opozicija kada je u pitanju sigurnosna situacija u zemlji, što je ujedno i stav SBB-a.

- Kad je sigurnosni sektor u pitanju i borba protiv korupcije nema pozicije i opozicije. Tu trebamo svi biti jedintveni. To kažem jer je Sadik Ahmetović rekao da sam ja zaboravio da je

SDA tada bila u opoziciji i valjda time nije imala odgovornost da imenuje novog ministra pošto je smjenila starog. Zapanjem sam takvom konstatacijom. Ta opozicija je pristala da BiH godinu dana bude bez ministra sigurnosti samo jer su oni bili opozicija. U ime SBB-a sigurno mogu reći da mi nikada ne bi glasali za smjenu ministra sigurnosti bez da znamo ko je novi i kad će stupiti na dužnost - kazao je Arnaut.
 

18:10 Dušanka Majkić iz SNSD-a rekla je da hitno treba mijenjati Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH kako bi to tijelo dobilo sve potrebne mehanizme da obavlja posao.

Majkićeva je, tokom rasprave o radu Komisije za izbor i praćenje rada Agencije, istakla da je bilo nekoliko pokušaja izmjena Zakona, ali da se ovaj zakonski akt nalazi pod direktnom prismotrom predstavnika Evropske komisije koji nisu bili spremni da to pitanje bude otvoreno, iako su za to postojali svi razlozi.

Polsanik NDP-a Momčilo Novaković naveo je da je svake godine uočljiv rast korupcije na svim nivoima, dok je poslanik SBB-a

Damir Arnaut ukazao na podatak iz izvještaja da je Agencija primila u toku godine samo 75 prijava o korupciji.