BIH

Vlada Republike Češke osigurala stipendije za 11 studenata iz BiH

U školskoj 2015./16. godini je za dodiplomske i magistarske programe

Fena

27.8.2015

Neformalni susret nove generacije stipendista, koji ove školske godine odlaze na studije u Republiku Češku, održan je danas u rezidenciji Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

U školskoj 2015./16. godini je za dodiplomske i magistarske programe Vlada Republike Češke osigurala stipendiju za jedanaest studenata, koji će studirati na programima ekonomije, medicine, politologije, arheologije i elektrotehnike.

Stipendije su za pune programe, gdje je studentima osigurano jednogodišnje učenje češkog jezika i stipendija tokom cijelog dodiplomskog, magistarskog ili doktorskog studija.

Godišnje Republika Češka ulaže u studiranje studenata iz BiH više od 1.500.000 KM za više od 100 studenata, koji već studiraju na nekom od programa, a ovaj iznos se svake godine povećava, saopćeno je iz Češke ambasade u Sarajevu.

Današnjem sastanku su prisustvovali i studenti prošlih generacija, koji su prenijeli svoja iskustva i utiske mlađim kolegama.

Novi krug prijava za školsku godinu 2016./2017. je već otvoren i sve informacije su dostupne na stranicama Ambasade Republike Češke u Sarajevu (www.mzv.cz/sarajevo).