BIH

Vučić: Mi sa Balkana možemo biti jaki kao Evropa

Premijer Srbije na samitu u Beču

(A.U.)

27.8.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je region zapadnog Balkana napredovao u različitim oblastima za proteklih godinu dana.

"Analizirali smo ono što smo postigli od 8. avgusta 2014. godine, kada je kancelarka Merkel organizovala samit i, zaista, postigli smo napredak u različitim oblastima", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u održanoj nakon samita u Beču.

Kazao je da je bilo razgovora o infrastrukturnim projektima zapadnog Balkana, te da je bilo i interesantno vidjeti u zajednički rad Srba i Albanaca kako bi se završio put Niš-Priština-Drač ili Beograd-Sarajevo, piše N1.

Također, osvrnuo se i na ekonomiju zemalja zapadnog Balkana, rekavši kako se nastoji izmijeniti mentalitet ljudi koji je podrazumjevao da je država sve, a da pojedinac nije odgovoran.

"Prolazimo kroz reforme, fiskalnu konsolidaciju, uspjeli smo preokrenuti ekonomske puteve u puteve rasta. Mislim da svi mi sa zapadnog Balkana možemo biti jaki kao Evropa. Mi svi vjerujemo da pripadamo Evropi", rekao je Vučić.

Kazao je da je Srbija spremna preuzeti dio tereta zbog migranata.

"Ne vidim EU kao jednu mašinu za novac, nismo insistirali samo na finansijskoj pomoći već i političkoj. Dovoljno smo sposobni da stvorimo sebi za život", kazao je Vučić.

On se zahvalio na podršci u ime svih zemalja zapadnog Balkana, naročito Srbije.