BIH

SAMIT U BEČU Angela Merkel: Problem sa izbjeglicama moramo riješiti zajedno

Šokirana smrću 50 izbjeglica u Austriji

(A.U.)

27.8.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel, na konferneciji konferenciji za medije u okviru posljednjeg dana samita u Beču, kazala je da se mora pokazati volja i inicijativa za zemlje koje nisu članice Evropske Unije, te da je spomenuti samit pomogao razvijanju i uspostavljanju saradnje između predstavnika zemalja učesnika.

"Premijeri su se susretali, razgovarali i rješavali probleme. Imali smo zadovoljstvo pogledati veliki broj rezultata značajnih za sve ljude u zemljama učesnicama samita", kazala je Merkel.

Ističe da je na samitu imala i nekoliko emotivnih trenutaka, poput osnivanja Omladinskog vijeća Evrope, piše N1.

"Mi moramo podržavati nadu i podršku, kao i budućnost u ovim zemljama. Približili smo se nekim ciljevima i važno je znati da će u narednim godinama Francuska i Italija biti domaćini ovakvih skupova. Važno je da se govorilo o bilateralnim problemima. Uz dobro učešće Federice Mogherini, upravo su ove dvije zemlje došli do dogovora o važnim pitanjima", ističe njemačka kancelarka.

Osvrnula se i na smrt 50 izbjeglica, pronađenih u kamionu u Austriji.

"Svi smo šokirani smrću 50 izbjeglica jer su došli u situaciju da se neko nije brinuo za njihove živote iako su bili na putu da nađu bolji život. To za nas znači da pitanju migracije treba da pristupimo u evropskom duhu. U Njemačkoj smo uspjeli postići da svi živimo zajedno u miru. Naša odgovornost da stvorimo uslove u toj regiji je da mir ostaje trajno i da pružimo mir i pomoć",  rekla je Merkel.