LIFESTYLE

OTKRIVENA TAJNA LOKACIJA Novi obrat u slučaju nacističkog voza punog zlata

Grad pun tajni

(Al. Ti.)

27.8.2015

Lovci na blago zatražili su isplatu prije nego što otkriju tačnu lokaciju na kojoj se nalazi voz.

Izgubljeni voz pun nacističkog blaga pronađen je na području našeg grada, potvrdio je zamjenik gradonačelnika Walbrzycha Zygmunt Nowaczyk.

Na konferenciji za novinare kazao je kako su gradsku upravu kontaktirali advokati dvojice muškaraca, lovaca na blago, koji tvrde da su u planinama Walbrzycha pronašli davno izgubljeni voz. Međutim, zatražili su da im se prije nego što otkriju tačnu lokaciju isplati 10 posto vrijednosti od otkrivenog blaga koje bi moglo biti vrijedno milione i milione eura.

voz-1

"Naš grad pun je tajnovitih priča zbog njegove historije. No, sada možemo službeno potvrditi - nešto smo pronašli. Ali, od advokata nismo dobili tačnu lokaciju. No, taj voz je vojni voz. Ne spominje se nikakvo blago,samo vojna oprema', kazao je Nowaczyk.

Prema pričama koje kruže već desetljećima, krajem Drugog svjetskog rata Nijemci su, bježeći pred Crvenom armijom, na voz dugačak 150 metara i pod teškom oružanom pratnjom, ukrcali blago iz poljskih muzeja te onog koje su oteli građanima, Židovima, s još 23 kutije pune zlatnih poluga. Vozu se navodno izgubio svaki trag u planinama, piše Independent.