BIH

STOLAC Zašto nijedna ulica nije nazvana po Maku Dizdaru

Sramotan odnos rodnog grada prema bh. pjesniku

M. SMAJKIĆ

27.8.2015

Kada su prije više od tri godine predstavnici i članovi Udruženja „Slovo Gorčina" pokrenuli inicijativu i organizirali potpisivanje peticije da se glavna ulica koja vodi kroz grad na Bregavi, a koja se naziva Ulica hrvatskih branitelja, preimenuje u ulicu Mehmedalije Maka Dizdara, bili su uvjereni da će tim korakom zauvijek prestati ignorirajući odnos koji grad Stolac ima prema Maku i njegovom književnom djelu.

Povratna informacija

Međutim, po ovom rođenom Stočaninu i velikanu bh. pjesničke riječi i dalje se u Stocu ništa ne zove. Osim "Makove hiže", koju je njegova porodica otkupila i svojim novcem obnovila, i biste u Gradskom parku, nijedna ulica, trg, škola ili druga ustanova ne nose njegovo ime.

 - To je, zaista, porazno i otužno da autentični pjesnik ovih prostora u svom rodnom gradu nema makar ulicu koja bi nosila njegovo ime. Mnoge sredine u kojima Mak nije ni boravio, kao naprimjer Široki Brijeg ili Jajce, također, Ljubuški, imaju ulice koje nose njegovo ime, a općinska vlast u Stocu sramotno ignoriše našeg najvećeg pjesnika - kaže nam Edim Šator, predsjednik Upravnog odbora „Slova Gorčina".

On podsjeća na to da su prije tri godine općinske vlasti bile dužne razmatrati njihovu inicijativu, odnosno peticiju, ali nikakvu povratnu informaciju nisu dobili. Stoga će ponovo, dodaje on, nakon okončanja ovogodišnje manifestacije "Slovo Gorčina" pokrenuti ovu inicijativu i apelirati na nadležne da se ova nepravda ispravi.

Također, Šator izražava nadu da će Općina Stolac i Kanton, napokon, početi finansijski podržavati "Slovo Gorčina", što do sada nije bio slučaj.

Međutim, stolački načelnik Stjepan Bošković iznosi za "Dnevni avaz" da inicijativa o tome da neka ulica ili nešto drugo dobije ime Maka Dizdara nikada nije službeno podnesena.  

 - To su politička prepucavanja SDP-a koji i kroz "Slovo Gorčina" pokušava stvari ispolitizirati i jednu takvu kulturnu manifestaciju od velikog značaja pretvoriti u svoju političku promociju. Istina, postoje neka promišljanja i planovi, a na kraju krajeva spomenik Maka Dizdara se nalazi u središnjem parku grada Stoca - ističe Bošković.

Cijela infrastruktura

Navodi da nije tačno da stolačke vlasti ne pomažu "Slovo Gorčina", jer je Općina za održavanje manifestacije cijelu infrastrukturu stavila na raspolaganje.

Nikada na dnevnom redu

Dugogodišnji bivši predsjednik UO "Slovo Gorčina", istaknuti profesor Alija Pirić kaže da su u više navrata imali inicijativu za izmjenom imena ulica u Stocu, jer su nakon rata nazvane po hrvatskim velikanima.

- Nikada samo nismo govorili samo o Maku, jer Maka smo uzimali kao neku vrstu vertikale u cijeloj toj priči i ako je iko zaslužio to da se ulica u Stocu nazove njegovim imenom, to je Mak. O tome svi građani Stoca i predstavnici svih struktura imaju svijest. Ali, odgovor koji smo dobili na Izvršnom odboru "Slova" od bošnjačkih političkih predstavnika je da nikada nisu uspjeli na dnevni red kandidirati tu temu - pojašnjava Pirić.