BIH

Jerko Ivanković Lijanović traži zabranu uvoza EU proizvoda u BiH

Osuda posljednjih dešavanja i blokadu izvoza domaćeg mlijeka

Fena

27.8.2015

Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u mandatu 2010.-2014. Jerko Ivanković Lijanović osudio je posljednja događanja i blokadu izvoza domaćeg mlijeka izvan granica BiH.

 - Odbijanje izvoza mlijeka iz BiH u Europsku uniju je potpuno neprihvatljivo za proizvođače u BiH, jer svakako teška situacija u kojoj se oni nalaze i zbog lošeg odnosa nove Vlade FBiH prema poljoprivrednicima, smanjenja i neisplate poticaja, te zbog prirodnih nepogoda, poplava od prošle i suša od ove godine, uz ovo prolongiranje EU, pridonijet će nesagledivim posljedicama za naše vrijedne proizvođače - kazao je Ivanković Lijanović, priopćeno je iz Narodne stranke Radom za boljitak.

Ivanković Lijanović je pozvao bh. vlasti da hitno poduzmu sve moguće mjere prema EU zbog ovakve odluke i da odmah zatraže protumjere u smjeru zabrane uvoza proizvoda iz drugih zemalja u BiH.

- Također, ono što je neminovno jeste da se što prije vrate poticaji poljoprivrednicima na one iznose koji su dostigli prošle godine i da se isplate istih osiguraju na vrijeme kako bi sačuvali i ovo malo proizvodnje i zadržali trend rasta proizvodnje koji je ostvaren u proteklih četiri do pet godina - smatra Jerko Ivanković Lijanović.