BIH

NEPRAVDA Adisu Hubjeru za posao u policiji nedostaje centimetar visine!

Mladi Goraždanin, dijete dobitnika Zlatne policijske značke, ogorčen

A. BAJRAMOVIĆ

27.8.2015

Adis Hubjer, 28-godišnji Goraždanin, imao je nepunih osam godina kada mu je poginuo otac Hajrudin, ali se sjeća trenutaka kada je saznao da je on na Bijeloj stijeni iznad Kopača izgubio nogu, a sjeća se i bola i suza nakon što je sutradan umro u goraždanskoj Ratnoj bolnici. Zbog iskazane hrabrosti Hajrudin Hubjer posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom značkom, a Adis je još kao dijete odlučio da će biti policajac i nastaviti njegovim stopama.

Dobri rezultati

Kriminalistiku je diplomirao prije pet godina, ali u gradu za koji je njegov otac dao život posao za koji je konkurirao tri puta ne može dobiti.

- Uvijek sam težio policijskom poslu, a posebno zbog toga što mi je i otac bio policajac, što je poginuo kao policajac. Smatrao sam da bi trebala biti i njihova moralna obaveza da situiraju tu djecu, jer nema nas puno u Goraždu. Do sada sam bez ikakvih poteškoća prolazio sva testiranja i postizao rezultate koji su bili za prolaz. Međutim, raniji konkursi su poništeni, a pred pretposljednji konkurs izmijenjen je pravilnik prema kojem je granica visine kandidata podignuta sa 172 na 176 centimetara. To je urađeno samo u našem Kantonu, a prema evropskim standardima i u svim ostalim policijskim agencijama u državi, od SIPA-e do kantonalnih nivoa, donja granica je 172 centimetra. Tako sam ja diskvalificiran zbog samo jednog centimetra - kazao je za "Avaz" Adis Hubjer.

S ogorčenjem ističe da nije jedino dijete šehida koje od ove države nije dobilo ništa.

- Stambeno pitanje smo riješili tek nedavno, ali ne zahvaljujući državi. Četiri godine sam redovno studirao, ali samo sam jednom dobio stipendiju, i to nazor, boreći se s onima koji su uposleni u državnim institucijama, jer su prioritet bila djeca čiji su roditelji tokom rata bili van BiH - ističe ovaj mladi Goraždanin.

dervis-hadzic

Hadžić: Diraju u nešto sveto

Zbog žalbi, nepravilnosti i činjenice da je malo slobodnih pozicija, a mnogo kandidata koji imaju političke sponzore ili su u rodbinskim vezama s osobama u MUP-u i Vladi, konkursi za prijem u policiju BPK Goražde dva puta su poništavani u posljednjih 12 mjeseci.

Poštivanje zakona

Poništavanje i ovog, koji je u toku, a kojim bi se od oko 130 prijavljenih trebalo odabrati 10 policajaca i trojica mlađih inspektora, sada traže boračka udruženja.

- Nije ovo problem Adisa Hubjera. Ovo je pitanje i zdravstva, i školstva, "Pošte", "Elektroprivrede", kantona i općina, hoće li se konačno početi poštovati zakon o dopunskim pravima boraca i zakon o dobitnicima najviših ratnih priznanja, prema kojima prioritet svih prioriteta imaju djeca poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika priznanja i demobilisanih boraca. Koliko se to u praksi poštuje, svjedoci smo i sami - kaže Derviš Hadžić, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja BPK Goražde.

Ko je i zbog čega predložio izmjene

Boračka udruženja traže usklađivanje pravilnika za prijem u MUP s evropskim i standardima u ostatku BiH te obrazloženje ko je i zbog čega predložio izmjene ranijeg pravilnika. Priča o Hubjeru nije priča o njegovom zaposlenju, već o diranju u nešto što bi trebalo biti sveto, ističe Derviš Hadžić.

- Onog dana kada na oglasnoj ploči bude objavljena rang-lista kandidata, Koordinacija boračkih udruženja odlučit će o narednim, radikalnijim koracima - poručuje on.