SPORT

Agencija za antidoping kontrolu BiH: Tuka nije DOPINGOVAN!

Testiran više puta u godini

N. K.

27.8.2015

Francuski atletičar Pierre-Ambroise Bosse je u izjavi za francusku televiziju kazao kako je naš bronzani atletičar Amel Tuka dopingovan. Povodom navodnih optužbi od strane atletičara kontaktirali smo Agenciju za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

- Amela Tuku su u ovoj godini testirali u Turskoj, ali i nedavno u Monacu, gdje su rezultati bili negativni. Tuka će biti testiran i u Pekingu, najvjerovatnije više puta. Od strane naše agencije Amel je testiran u aprilu mjesecu i rezultat je bio negativan. Kakanjac je kao član Registrovane test grupe sportaša u BiH (RTG) profesionalno ispunjavao sve obaveze prema Agenciji za antidoping kontrolu BiH i predstavlja primjer vrhunskog sportiste, profesionalca. Ovom prilikom mu još jednom, u ime Agencije za antidoping kontrolu BiH, čestitam na osvojenoj medalji - kazao je za "Avazov" portal Damir Mukinović, stručni saradnik direktora za odnose s javnošću pomenute agencije te dodao:

- Priznajemo jedino sud i komentar Međunarodne atletske federacije.

Podsjetimo, Amel Tuka je treći na svijetu u utrci na 800 metara, što je nevjerovatan uspjeh i za cijelo područje bivše Jugoslavije. Pomenuti Bosse stigao je optužiti i Poljaka Adama Kszczota, koji je utrku završio drugi. Francuz je mišljenja kako je Kszczot izašao van staze tokom utrke. Očigledno, onaj ko gubi - taj se ljuti.