CRNA HRONIKA

ISTRAGA Almiru Šabiću određen jednomjesečni pritvor

Nakon zločina u bašti zeničkog kafića "Bas"

A. Džonlić

27.8.2015

Nermin Tešnjak, sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici, odredio je jednomjesečni pritvor Almiru Šabiću (35), osumnjičenom da je sa sedam uboda nožem usmrtio Ediba Čančara (48) zvanog Mrki.

Bacio nož

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, koje je zatražilo određivanje pritvora, tereti Šabića da je u ponedjeljak uvečer u bašti kafića "Bas" u ulici Adolfa Goldbergera u centru Zenice s više uboda nožem nanio Čančaru teške, po život opasne povrede. Čančar je, nažalost, pola sata nakon što je izboden, preminuo u Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica usljed teških povreda.

Tužilaštvo je osumnjičilo Šabića za ubistvo, a kao razlog za određivanje pritvora, a što je sudija prihvatio, navedena je mogućnost bijega ili utjecanja na svjedoke.

Podsjećamo, nakon što je policija u 19.55 sati dobila dojavu o zločinu, na teren je poslano mnoštvo patrola Ministartsva unutrašnjih poslova ZDK, koje su raspoređene u parku Papirna i nekoliko zeničkih ulica u potrazi za nožem kojim je počinjeno ubistvo, jer se pretpostavljalo da ga je ubica bacio dok je bježao.

edib-cancar

Edib Čančar: Podlegao usljed teških povreda

Tako je i bilo, a nož s tragovima krvi pronašli su duboko u grmlju zabačenog dijela parka, kroz koji je Šabić bježao.

Krvava odjeća

Kako je naš list već pisao, osumnjičeni je brzo pronađen i savladan u stanu koji je unajmio u Željezničkoj ulici u naselju Blatuša, pola kilometra od mjesta ubistva.

Policajci koji su upali u stan, zatekli su ga dok je svlačio krvavu odjeću. Šta je prethodilo krvavom obračunu, zvanično još nije poznato.