BIH

Kako Selman i Trlin krčme novac Razvojne banke

Bezobrazna rastrošnost u Razvojnoj banci preko leđa građana FBiH

Redakcija

27.8.2015

I dok je stanje u Federaciji BiH iz dana u dan sve teže, dok penzioneri i invalidi ispaštaju zbog kašnjenja u isplatama, a poljoprivrednici jedva sastavljaju kraj s krajem zbog kašnjenja poticaja, povlašteni sloj društva nastavlja s rasipništvom.

Razvojnom bakom F BiH upravljaju Salko Selman, bivši visokopozicionirani dužnosnik SDA koji je sklonjen kao kadar bivšeg predsjednika SDA Sulejmana Tihića i nagrađen pozicijom ove značajne federalne institucije, kao i Konjičanin Boro Trlin, bliski suradnik bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića.

Jedan od primjera je i Plan nabavki Razvojne banke Federacije BiH za ovu godinu u vrijednosti preko milijun i 300 hiljada KM, a koji je objavljen na službenoj web stranici Banke.

I pored novih automobila u voznom parku, čelnici Banke planiraju nabaviti nova. U tu svrhu će ove godine biti izdvojeno 200 hiljada KM.

tabela

Faksimil Plana nabavki za 2015. godinu

Iako je, po izvorima portala Biznis.ba, IT oprema u Banci u odličnom stanju odlučeno je da će se nabaviti nova, pa će računala i serveri za potrebe Banke ove godine građane Federacije koštati 320 hiljada KM.

Za nabavku aplikativnog softvera za bankarsko poslovanje potrošit će se 150 hiljada KM, a pune ruke posla i novca imat će oni koji održavaju i daju tehničku podrška jezgru informacionog sistema za što je planirano potrošiti 200 hiljada KM.

Za osiguranje imovine i uposlenika (kolektivno i menadžersko) potrošit će se 74 hiljade KM, dok će se za advokatske usluge za potrebe Banke platiti 60 hiljada KM. Banka će se i reklamirati te biti sponzor preko leđa građana za što su planirana sredstva u iznosu od 297 hiljada KM., piše Biznis.ba

Ne treba zaboraviti ni menadžerske ugovore čelnih ljudi Razvojne banke FBiH koji su u iznosima većim od 10 hiljada KM mjesečno, a koje je nemoguće provjeriti jer ih Uprava od javnosti krije kao zmija noge.