LIFESTYLE

Zatvorenik hakirao zatvor u Norveškoj i podijelio porniće sa "kolegama"

Kriminalci se u ovoj ustanovi ne kažnjavaju, već rehabilitiraju

(Al. Ti.)

27.8.2015

Nakon što su službenici zatvora Holden u Norveškoj dokučili ko je kriv za hakiranje TV sistema, odgovornog su zatvorenika hitno prebacili u drugi zatvor, a trenutno razmatraju treba li čitav slučaj prijaviti i policiji.

Jan Strømnes iz navedenog zatvora, rekao je za list VG da su zatvorski službenici postali sumnjičavi kad su primjetili oštar porast u razmjeni podataka unutar sistema, prenosi The Local.

"Reagirali smo kad smo uočili neobično velik promet podataka te da zatvorenici imaju neuobičajenih problema s prijemom na TV-u. Povrh toga, našli smo i rukom ispisanu poruku s šifrom na jednom od zatvorenika tokom pretresa ćelija", dodao je Strømnes.

Hakerski napad bio je takav, da su zatvorenici mogli svoje televizore koristiti kao zaslone za slanje poruka i sadržaja međusobno, bez znanja čuvara.

Da stvar bude gora, Holden je jedan od najstrože čuvanih norveških zatvora, a svoja vrata je otvorio 2010. godine. Njegov fokus je na rehabilitaciji, više nego na kažnjavanju te je izgrađen tako da više sliči životu na slobodi, koliko god je to moguće.

Zatvorenici u njemu uživaju pravi luksuz - kupaonicu s pločicama, mini frižider te LCD televizore. Časopis Time je taj zatvor nazvao "najhumanijim na svijetu".

Isti je zatvor bio i predmetom dokumentarnog filma, nazvanog Norden, u kojem su komentar dali i američki pravosudni službenici.

Strømnes obećava da se isti hakerski upad više neće ponoviti, jer zatvorenici su umjesto luksuznih pametnih televizora, sad dobili obične TV prijemnike.