BIH

SUĐENJE RATKU MLADIĆU Svjedokinja odbrane osporavala srebreničke žrtve

Pred Haškim tribunalom

(N. K.)

27.8.2015

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom dokazivali su da su neke od žrtava iz Srebrenice bile pronađene u Srbiji, što je vještak Odbrane za demografiju Svetlana Radovanović osporavala.

Tokom unakrsnog ispitivanja Radovanovićeve, tužioci su predočili nalaz svog istražitelja Dušana Janca, po kojem je “nekoliko” tijela osoba nestalih poslije pada Srebrenice bilo pronađeno “u Srbiji, na lokacijama duž obala Drine i Save”, odnosno kod Sremske Mitrovice, Šapca i Beograda.

Tijela su, sugerisali su tužioci, u Srbiju dospjela Drinom nakon što ih je rijeka odnijela nizvodno s područja Zvornika – gdje je, po optužnici, počinjena većina strijeljanja srebreničkih Muslimana.

Prema riječima zastupnika Optužbe, kada su pronađeni, ustanovljeno je da se ti posmrtni ostaci mogu povezati sa Srebrenicom.

Radovanovićeva je, međutim, uzvratila da “nemamo nijedan dokaz za to, osim datuma nestanka” tih osoba, koji su, kako je ocijenila, “problematični”.

- Osim datuma nestanka, nemamo nijedan činjenični dokaz da je to neko ko je nastradao u Srebrenici - ustvrdila je vještakinja Mladićeve Odbrane.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima pošto je vojska 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni. Optužnica tereti Mladića i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca.

Upitana od tužioca zar ne priznaje spiskove osoba nestalih poslije pada Srebrenice koje je sačinio Crveni krst, i u kojima se, pored datuma nestanka, navode i Potočari kod Srebrenice kao mjesto nestanka, Radovanovićeva je odgovorila: “Te informacije mogu biti faktor, ali i vaši vještaci kažu da u dosta slučajeva nedostaje mjesto nestanka, kao i da ima dosta grešaka.”

Osvrćući se na tvrdnju Radovanovićeve da je 31 osoba sa liste nestalih iz Srebrenice, po odvojenim dokumentima Armije BiH (ABiH), ranije već bila smrtno stradala, tužioci su uzvratili da su te greške ispravljene naknadnim ažuriranjem spiskova. Upitana zašto se služila spiskovima iz 2009, a ne i ažuriranim verzijama iz 2013. godine, ona je uzvratila da nije smatrala da je to njen zadatak, javlja BIRN – Justice Report.

Unakrsno ispitivanje demografa Odbrane tužioci će okončati sutra, 27. avgusta.