GLOBUS

ZANIMLJIV NOGOMETNI MEČ Zemlje zapadnog Balkana porazile Evropsku uniju sa 4:2

Samit zemalja zapadnog Balkana je inače nova šansa za region

Redakcija

26.8.2015

Finalni dio prvog dana samita zemalja zapadnog Balkana obilježila je prijateljska utakmica između timova "Buduća EU", za koje su igrali predstavnici Srbije, BiH i Crne Gore, i "EU" sastavljenog od visokih zvaničnika Evropske unije, javljaju agencije.

Tim "Budući EU" je u jednom trenutku imao prednost od 3:0, da bi konačan rezultat bio 4:2.Linijske sudije na meču bili su Johanes Han i Ivica Dačić.

Susret je okončan pobjedom "gostiju", a da je bilo žestoko na terenu pokazuje i podatak da je ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, dobio žuti karton.

Inače, pobjednici ovog fudbalskog meča strpljivo su čekali svoje prilike na susretu, budući da su snage EU bile dosta ofanzivnije. Zemlje zapadnog Balkana su iskoristile greške i postigle golove koje su im na kraju donijele i pobjedu, prije sutrašnjeg, finalnog dana samita u Beču, koji je i glavni dio konferencije zemalja Zapadnog Balkana.

20150826233118000000

Samit zemalja zapadnog Balkana je inače nova šansa za region, a sutra će se govoriti između ostalog o nastavku Berlinskog procesa kojeg je prošle godine predložila Angela Merkel, u fokusu će biti infrastrukturni i ekonomski procesi, ali i uvijek goruće teme terorizma, borbe protiv terorizma, izbjegličkoj krizi u Evropi i na Balkanu, kao i o sveopćoj regionalnoj saradnji.

Pobjedu su donijeli Nikola Guevski i Marinu Čolaku koji su postigli po dva gola. 


20150826233045000000


Sastavi timova

U ime ekipe "Future EU" (Buduća EU) nastupali su: Edi Rama, premijer Albanije, Hashim Thaci, ministar vanjskih poslova Kosova, Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, Ditmir Bushati, ministar vanjskih poslova Albanije, Bekim Collaku, ministar evropskih integracija Kosova, Nikola Gruevski, premijer Makedonije, Dragan Čović, Predsjedavajući predsjedništva BiH, Goran Svilanović, direktor RCC, i Arben Ahmetaj, iz Albanije.

U ime tima "EU" nastupali su: Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Austrije, Zdravko Počivalšek, ministar gopodarstva Slovenije, Michael Linhart i Jan Kickert iz Austrije, Johann Sattler i Nikolus Lutterotti iz Austrije, predstavnici Evropske komisije Michael Karnitschnig, Eric Paquet i Kjartan Bjornsson i Miro Cerar, premijer Slovenije, prenosi Anadolija.

U ekipi "Future EU" nije bilo predstavnika Srbije iako je ranije najavljeno da će igrati premijer Aleksandar Vučić, ali ni predstavnika Hrvatske, zemlje koja učestvuje u procesu Brdo - Brioni.

20150826233056000000